Ελλάδα

«Μωβ» πινελιές στο απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών

12.06.2022 | 20:32 Eνσωμάτωση

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες. Η εμφάνισή τους ξεκίνησε από το Ιόνιο, όμως πλέον βρίσκονται και στο Αιγαίο, αλλά και στις παραλίες της Αττικής.

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα κι αποτελούν κίνδυνο για τους λουόμενους.

Προσοχή στο τσίμπημα

Το τσούξιμο και ο πόνος είναι τα πρώτα σημάδια από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας, ενώ το σημείο αυτό πρέπει να πλυθεί με άφθονο θαλασσινό νερό.

«Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό αν υπάρχουν κάποια υπολέιμματα από τα πλοκάμια» ανέφερε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα.

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες

Το γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών χάνεται κάτω από το μωβ χρώμα. Επέλαση από μωβ μέδουσες παρατηρείται στις ελληνικές παραλίες.

Λουόμενοι υπό το φόβο του τσιμπήματος αποφεύγουν να κολυμπήσουν σε νερά τα οποία έχουν πλησιάσει οι τσούχτρες.

Αρχικά οι μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στο Ιόνιο. Όμως τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και στον Αργοσαρωνικό.

«Έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο» υπογράμμισε ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου.

Στην Αττική ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους αραιοί πληθυσμοί μωβ μέδουσας σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα, Ανάβυσσο, Βάρη, Βουλιαγμένη και Σαρωνίδα.

Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου. Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/06/2022