Πολιτική

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Ηχηρή απάντηση από την Αθήνα

11.06.2022 | 19:56 Eνσωμάτωση

Η Άγκυρα επιμένει να προπαγανδίζει την επιτυχία της πολυεθνικής άσκησης στη Σμύρνη και ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσομοίωση κατάληψης νησιού βάζει και πάλι στο στόχαστρο τη Δυτική Θράκη, εγείροντας θέμα τουρκικής μειονότητας με αφορμή τα βραβεία φωτογραφίας Μουσταφά Τσαμπάζ της εφημερίδας Γενι Σαφάκ.

«Ο Τσαμπάζ, ένας Τούρκος της Δυτικής Θράκης, είναι μια γενναία καρδιά που παλεύει ενάντια στις καταπιεστικές και αφομοιωτικές πολιτικές της Ελλάδας. Ο Τσαμπάζ ήταν νέος, στην ακμή της ζωής του, νιόπαντρος όταν άφησε το χωριό του στην Κομοτηνή και μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας: “Δεν θα κάνω τη στρατιωτική μου θητεία για την Ελλάδα”», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα παρακολουθεί μεν τις κινήσεις και τη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, δεν ακολουθεί δε την κλιμάκωση στην οποία ποντάρουν οι γείτονες.

«Αυτό που κάνουμε σταθερά όλο αυτό το διάστημα είναι να παρακολουθούμε είναι να παρακολουθούμε με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα αλλά και με αποφασιστικότητα την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα βλέμματα στρέφονται και στην Κύπρο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βόρεια Κύπρο.

Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου την επόμενη εβδομάδα συναντώνται στη Λευκωσία Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης με διευρυμένη ατζέντα θεμάτων όπως οι τουρκικές προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και τα ενεργειακά.

Ακάρ: «Οι δυνατότητες της Τουρκίας ξεπερνούν το μπόι της Ελλάδας»

Σήμερα δημοσιεύτηκαν δύο συνεντεύξεις του Χουλουσί Ακάρ σε δύο διαφορετικές εφημερίδες. Στη μία συνέντευξη ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία ζητά τον διάλογο με την Ελλάδα και την καλεί να μοιραστούν τον πλούτο του Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό και δήλωσε πως τα εδάφη της έχουν διευρυνθεί τρεις φορές μέσα σε 200 χρόνια.

Στην άλλη συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας  επανέλαβε τη γνωστή προκλητική ρητορική της Άγκυρας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/06/2022