Πολιτική

Μητσοτάκης: Ενημέρωση Σολτς & Μισέλ για τις τουρκικές προκλήσεις – Μήνυμα του ΠΘ στην Τουρκία μέσω άρθρου του στο Politico  

10.06.2022 | 12:55 Eνσωμάτωση

Για το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM 100.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το γεγονός ότι χθες ο Ερντογάν επέλεξε να εκφράσει τις απειλές του για τα νησιά και στα ελληνικά εκρίθη ως ιδιαίτερα ανησυχητική κλιμάκωση, εξ ου και η απάντηση της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου της καθώς και η απόφαση να τεθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα κατά τη Σύνοδο.

Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι να μη μεταφερθεί αυτή η ρητορική ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση απαντά προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα ότι «τίποτε δε μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία», αλλά και με χάρτες που αποτυπώνουν τις επιθετικές και αναθεωρητικές διαθέσεις της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε παρουσιάσει στον Τζο Μπάιντεν και τον Όλαφ Σολτς το χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» ως απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, όπως αυτό είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Μητσοτάκης στο Politico: Νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον στρατιωτικό εκφοβισμό

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει, έστειλε μέσω άρθρου του στο Politico ο Kυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που εκκινεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και εν μέσω της κλιμακούμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, τονίζει πως «στα Βαλκάνια, όπως και παντού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν την υπονόμευση των προσπαθειών μας».

«Έχουν μια ανταγωνιστική αντίληψη για τον κόσμο και επιδιώξεις που ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της μνησικακίας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν πως μπορούν να συνθλίψουν το ανθρώπινο πνεύμα, με τον εκφοβισμό και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό εντός του οποίου θα βρουν χώρο να λειτουργήσουν τέτοιοι παράγοντες. Έναν χώρο όπου νομίζουν ότι μπορούν να πετύχουν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/06/2022