Στην Αριζόνα εκτελέστηκε ο 66χρονος θανατοποινίτης Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ. Ο Άτγουντ είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την απαγωγή και δολοφονία 8χρονης το 1984. Ο Άτγουντ είχε ασπαστεί την ορθοδοξία και μία μέρα πριν εκτελεστεί έγινε μοναχός.
Η Βίκι Χόσκινσον ήταν μόλις 8 χρονών. Ήταν ένα χαρούμενο παιδί, που λάτρευε τους γονείς του και τα αδέρφια του. Της άρεσε το σχολείο και οι συμμαθητές της την αγαπούσαν.
Ένα μεσημέρι του 1984 η 8χρονη Βίκι, βγήκε από το σπίτι στο Tuscon της Αριζόνα για να πάει μισό τετράγωνο παρακάτω σε ένα κοντινό γραμματοκιβώτιο και να στείλει μια ευχητήρια κάρτα σε μια συμμαθήτρια της που είχε γενέθλια.
Η μικρή Βίκι δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της. Την έψαχναν για μήνες. Οι γονείς της είχαν την ελπίδα ότι το κοριτσάκι τους μπορεί να είναι ζωντανό και απλά να έχει φύγει. Μέχρι που μια μέρα μετά από μισό χρόνο, τα λείψανα της βρέθηκαν στην έρημο. Κάποιος την είχε δολοφονήσει και την είχε μεταφέρει εκεί. Εξαιτίας της κατάστασης που βρέθηκε το παιδί, δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί σεξουαλική κακοποίηση.
Ως βασικός ύποπτος είχε θεωρηθεί ο Φράνκ Άτγουντ ένας 38χρονος τότε, άνδρας ο οποίος και συνελήφθη. Σε όλες τις δίκες που έγιναν μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Άτγουντ υποστήριζε ότι δεν σκότωσε εκείνος το κοριτσάκι και ότι είναι αθώος.
Σε όλες τις δίκες, όμως, τα στοιχεία ήταν συντριπτικά και οι ένορκοι και οι δικαστές τον έκριναν ένοχο. Μάλιστα τον καταδίκασαν στην πιο βαριά ποινή. Αυτή της εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση. Ο ίδιος έλεγε ότι τα στοιχεία τα είχε «φυτέψει» η αστυνομία για να καταδικαστεί και ότι ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορούσε ελεύθερος.
Η ποινή εκτελέστηκε αφού απορρίφθηκε και η ύστατη έφεση κατά της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Άτγουντ είναι ο δεύτερος θανατοποινίτης που σε διάστημα ενός μήνα εκτελέστηκε στην πολιτεία της Αριζόνα.
Οι δικηγόροι μάλιστα είχαν υποστηρίξει ότι μια εκφυλιστική ασθένεια που είχε ο Άτγουντ στη σπονδυλική στήλη και τον νωτιαίο μυελό, θα έκανε βασανιστικά επώδυνο το θάνατο του.
Βαπτίστηκε ορθόδοξος
Μέσα στα ατελείωτα χρόνια στη φυλακή ο Άτγουντ άρχισε να διαβάζει και να μελετά θρησκευτικά κείμενα. Έτσι ήρθε σε επαφή με την Ορθοδοξία. Σιγά σιγά άρχισε να επικοινωνεί με μοναχούς και πνευματικούς πατέρες της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Αντάλλασσε μάλιστα και επιστολές με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεο. Ο Άτγουντ έμαθε ελληνικά και αποφάσισε να βαπτιστεί μέσα στη φυλακή.
Η βάπτιση έγινε το 2000, μέσα στη φυλακή από τον ηγούμενο Παΐσιο του ορθόδοξου μοναστηριού του Αγίνου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνα. Πήρε το όνομα «Αντώνιος». Ο Άτγουντ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του έκανε ανώτατες σπουδές, στην αγγλική γλώσσα, στη νομική και στη θεολογία.
Λίγες ώρες πριν εκτελεστεί ο Αντώνιος έλαβε και το μοναχικό σχήμα από τον ηγούμενο της ίδιας μονής, παίρνοντας το όνομα Εφραίμ.
Το τελευταίο γράμμα
Ο Άτγουντ έστειλε στις 6 Ιουνίου, δυο μέρες πριν την εκτέλεσή του, ένα από τα τελευταία του mail προς τον Μητροπολίτη Ιερόθεο: «Εἶμαι ὁ πιό μισητός φυλακισμένος στίς φυλακές τῆς Ἀριζόνα. Τό ταξίδι ἦταν πολύ μακρύ καί δύσκολο. Μέσα ἀπό αὐτό, ὁ Θεός μέ ἔχει κουβαλήσει μέ ἀγάπη, καί τώρα προσεγγίζω τήν πόρτα τοῦ θανάτου μέ ἐλπίδα, μέ τήν ἐλπίδα τῆς κουρᾶς, τοῦ μαρτυρίου καί τοῦ Παραδείσου. Φαίνεται ἀλαζονικό νά τό πῶ! Ἀλλά ἀρχίζω νά καταλαβαίνω καί νά ἀγκαλιάζω τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ. Νά ’ναι εὐλογημένο! Μέ πολλή ἀγάπη ἐν Χριστῷ, Ἀντώνιος (ἕνας ἁμαρτωλός)».