Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Στα άκρα οδηγεί την ένταση η Άγκυρα – Νέες προκλήσεις

10.06.2022 | 16:24 Eνσωμάτωση

Με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε υψηλό σημείο συναγερμού, η χώρα μας παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα με προσοχή, καθώς ο Ερντογάν έχει βάλει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του τα νησιά του Αιγαίου με ανιστόρητους ισχυρισμούς.

O Τούρκος πρόεδρος έφτασε μάλιστα σε μια κίνηση γραφικότητας από τη μία και προκλητικότητας από την άλλη, να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες με Tweet στα ελληνικά.

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν. Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δε θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Απέναντί του υψώθηκε τείχος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που κάλεσαν τον Ερντογάν να αλλάξει γραμμή πλεύσης, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να καλεί σε εθνική συσπείρωση.

Οι ανιστόρητες προκλήσεις βάζουν και πάλι στο στόχαστρο τα νησιά μας.

«Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000 χλμ για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας. Η Τουρκία δε παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν», συνεχίζει ο Ερντογάν.

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Τούρκο πρόεδρο και στο Αιγαίο και η αυξημένη παρουσία δυνάμεων στο Αιγαίο από την Τουρκία, δείχνουν πως ίσως αυτό το καλοκαίρι ο σουλτάνος να κάνει την επιπλέον κίνηση που εδώ και χρόνια προετοιμάζει. Τα προσωπικά προεκλογικά του αδιέξοδα είναι άλλωστε μεγάλα.

Στο τραπέζι μπαίνει και το σενάριο της πρόκλησης με τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο θα αμφισβητεί στην πράξη την ελληνική ΑΟΖ. Ο σουλτάνος έχει άλλωστε πει πως θέλει να απαντήσει στην Ελλάδα την οποία παρουσιάζει ως δήθεν επιθετική δύναμη στην περιοχή.

Οι τουρκικές εφημερίδες σιγοντάρουν το εκρηκτικό κλίμα.

Hurriyet: Δεν κάνω πλάκα – Πολύ σκληρή προειδοποίηση από τον Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, προειδοποίησε με πολύ σκληρά λόγια την Ελλάδα που κατά παράβαση των συμφωνιών εξόπλισε τα νησιά της στο Αιγαίο: Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά, βάλε μυαλό

Sabah: Ο Πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα που εξοπλίζει τα νησιά: Συμμαζέψου και μείνε μακριά από όνειρα που όπως ακριβώς έγινε πριν από ένα αιώνα, θα καταλήξεις μετανιώσεις για αυτά

Turkiye: Ο αρχιστράτηγος έβαλε την στολή του και προειδοποίησε τελευταία φορά την Αθήνα: Ελλάδα βάλε μυαλό

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 10/06/2022