Ελλάδα

Αυτοψία MEGA: Οικόπεδα «πυριτιδαποθήκες» για την εκδήλωση πυρκαγιών

07.06.2022 | 20:20 Eνσωμάτωση

Στην αυτοψία που έκανε το MEGA σε περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι, ένα χρόνο μετά οι ακαθάριστες εκτάσεις παραμένουν πολλές και η πιθανότητα να αποτελέσουν εύφλεκτη ύλη, εξαιρετικά μεγάλη.

Προκαλούν τρόμο για το καλοκαίρι εικόνες σαν εκείνες που κατέγραψε η κάμερα του MEGA στα βόρεια προάστια με την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην ΑΤτική να έχει ήδη καταστρέψει πάνω από 4.000 στρέμματα.

Τα χόρτα σε πολλά ιδιωτικά οικόπεδα παραμένουν ακαθάριστα και αποτελούν μια βόμβα με τον κίνδυνο των πυρκαγιών να είναι και φέτος πολύ υψηλός.

Ο νόμος επιβάλλει τον καθαρισμό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι αν δεν το κάνουν απειλούνται με πρόστιμα, αλλά και φυλάκιση. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αφήσει τις ιδιοκτησίες τους στο έλεος του Θεού, με ότι αυτό συνεπάγεται για κατάφυτες κατοικημένες περιοχές.

Οι Δήμοι καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες με όσα μέσα διαθέτουν για τους καθαρισμούς των δημοσίων οικοπέδων, ωστόσο είναι εμφανές πως δεν προλαβαίνουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου φέτος σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ο καθαρισμός των οικοπέδων απο τα ξερά χόρτα είναι μία υποχρέωση που πρέπει να τηρηθεί απ’ όλους, όχι μόνο λόγω των ασυτηρών κυρώσεων, αλλά κυρίως για να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί ο εφιάλτης του καλοκαιριού που βαζει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/06/2022