Ελλάδα

Πυρκαγιά σε Βούλα – Άνω Γλυφάδα: Αλληλοκατηγορίες & αποποίηση ευθυνών για τη φωτιά – Ολιγωρία της Πυροσβεστικής καταγγέλλουν οι κάτοικοι

06.06.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Έξι χιλιάδες στρέμματα στη Βούλα - Άνω Γλυφάδα είναι ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς του Σαββάτου στα νότια προάστια. Οι δήμαρχοι των δυο περιοχών αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είχε την ευθύνη για τον προληπτικό καθαρισμό των οικοπέδων από τα ξερόχορτα, ενώ κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για μη άμεση ανταπόκριση από τις αρχές, κάτι που διαψεύδει η Πυροσβεστική, η οποία λέει ότι μέσα σε 12 λεπτά βρισκόταν στο σημείο.

Προβληματισμός για τις ευθύνες

Χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, σπίτια παραδομένα στις φλόγες και αυτοκίνητα ολοσχερώς κατεστραμμένα, είναι ο απολογισμός της πρώτης μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού.

Πριν καλά – καλά, όμως, σβήσει η φωτιά που κατέστρεψε περιουσίες πολιτών, οι υπεύθυνοι καταλογίζουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, με τους κάτοικους να βρίσκονται στη μέση αυτής της διαμάχης και να καταγγέλλουν ολιγωρία των δυνάμεων κατάσβεσης.

Ολιγωρία στην αντίδραση;

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τη μια το μεσημέρι του Σαββάτου και στο σημείο της φωτιάς οι πρώτες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν μετά από 12 λεπτά.

Οι επίγειες δυνάμεις βλέποντας πως η πυρκαγιά εξαπλώνεται ταχύτατα αιτήθηκαν την συνδρομή των εναέριων μέσων και στις 13:37 δόθηκε η εντολή για απογείωση Καναντέρ και ελικοπτέρων ώστε να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, ο χρόνος ανταπόκρισης των εναέριων μέσων δεν ήταν αυτός που έπρεπε, με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει στο Πανόραμα Βούλας.

Ξερά χόρτα & πυλώνες

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου υπήρχε πυλώνας του ΑΔΜΗΕ, με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ να καταγγέλλει ότι το οικόπεδο ήταν ακαθάριστο και για αυτό επεκτάθηκε η φωτιά, καταλογίζοντας ευθύνες στον δήμο Γλυφάδας, ο οποίος από την πλευρά του απαντά ότι στην περιοχή αρμοδιότητάς του η φωτιά ελέγχθηκε και πως όλες οι καταστροφές σημειωθήκαν σε δήμους που υπάγονται στο Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού.

Μποφόρ & εστίες

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη νοτιοανατολική Αττική έπνεαν άνεμοι η ένταση των οποίων έφτασε ακόμη και τα οκτώ μποφόρ, ενώ και το ανάγλυφο της περιοχής έπαιξε σημαντικό ρολό στην επέκταση της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να διασπαστούν σε τρία διαφορετικά σημεία, καθώς εκτός από την αρχική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οδό Μετσόβου στη Γλυφάδα, στις πέντε το απόγευμα μια νέα εστία εντοπίστηκε στην περιοχή Κρεμασμένος Λαγός, ενώ μια ώρα μετά μια νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Κουβαρά.

«Δύσκολο καλοκαίρι»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερα από 6.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και πευκοδάσους έγιναν σταχτή, ενώ τουλάχιστον δυο κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημίες από τις φλόγες.

Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα – Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Σήμερα, Δευτέρα, οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, 14 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 2 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Παράλληλα, στις φλόγες παραδόθηκαν μοτοσυκλέτες, αλλά και δύο αυτοκίνητα.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι η φωτιά δεν ξεκίνησε από υποσταθμό του.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/06/2022