Πολιτική

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης – Κατηγορούν την Ελλάδα για υποστήριξη του ΡΚΚ

04.06.2022 | 20:20 Eνσωμάτωση

Αμετακίνητη στην συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει η Άγκυρα εφευρίσκοντας καθημερινά νέα ζητήματα προκειμένου να ανεβάσει τους τόνους.

Καθημερινά πλέον η Άγκυρα βρίσκει νέους λόγους να κατηγορήσει την Αθήνα σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά αλλά και να ικανοποιήσει ο πρόεδρος Ερντογάν το ακροατήριο του.

Διάβημα πρόκληση

Πιστός στην γραμμή του Τούρκου προέδρου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε εντολή να κληθεί ο Έλληνας πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών. Η νέα κατηγορία προς την Ελλάδα με την μορφή διαβήματος ήταν ότι η Αθήνα στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και επιτρέπει πορείες και διαδηλώσεις Κούρδων, που η Άγκυρα τους βαπτίζει μέλη του PKK. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

«Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφεραν αξιωματούχοι του υπ. Εξωτερικών.

Αμετανόητος και φανερά εκνευρισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην Ελλάδα.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη όλες αυτές οι καμπάνιες κατά της Τουρκίας. Την ώρα που εδώ δίπλα μας η γειτονική Ελλάδα επιτρέπει την εγκατάσταση 9 αμερικανικών βάσεων και αλωνίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ουδείς να περιμένει ότι θα υποπέσουμε στο ίδιο λάθος.

«Δεν θα ανεχτούμε επιθετική συμπεριφορά»

Η Αθήνα παρακολουθεί τις σπασμωδικές κινήσεις και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Reuters από την Αστυπάλαια ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως δεν θα ανεχθεί καμία επιθετική συμπεριφορά.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί επιθετική συμπεριφορά, αναθεωρητική ρητορική και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί πλέον ότι η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο με παράλογους ισχυρισμούς. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινή γραμμή με τον Ταγίπ Ερντογάν τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία συνεχίζουν να κατηγορούν την Ελλάδα. Η «Γενί Σαφάκ» βάζει με πρωτοσέλιδο της ως στόχο της Αθήνας το τουρκικό γεωτρύπανο «Αλμπαρσαλ», ενώ με καυστικό τρόπο σχολιάζεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ψέριμο και την Αστυπάλαια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/06/2022