Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

04.06.2022 | 08:55 Eνσωμάτωση

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αυξήσεις σε ενέργεια, καταναλωτικά αγαθά και στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Ο κ. Γαϊτάνης μίλησε για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και επεσήμανε πώς κάθε φορά που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα δίνεται και η απαραίτητη στήριξη.

«Από τον Σεπτέμβριο που έχει ξεκινήσει η περιπέτεια των ενεργειακών ανατιμήσεων, η κυβέρνηση έχει διαθέσει μέτρα 7 δις ευρώ. Αυτά εάν τα αθροίσει κανείς με τα 43 δις του κορωνοϊού, δημιουργούν ένα πακέτο 50 δις ευρώ μέσα σε 2 χρόνια, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες από τον Ιούλιο και μετά αδρανοποιούν την ρήτρα αναπροσαρμογής και οι πολίτες θα δουν μειώσεις. Η κυβέρνηση έχει δώσει βάρος στη μείωση των ενεργειακών ανατιμήσεων. Από κει και πέρα παρακολουθούμε και το θέμα των καυσίμων το οποίο προκαλεί ανησυχία, οι τιμές έχουν ανέβει εξαιτίας το πολέμου και ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει θα πάρουμε κι τα αντίστοιχα μέτρα», ανέφερε αρχικά.

«Δεν αντιδράσαμε αργά, ο κόσμος δίχως άλλο πιέζεται. Η κυβέρνηση επιδοτεί από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 1,1 δις ευρώ μέτρα. Αυτά τα μέτρα ξέρετε από πού προήλθαν; Από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και τα υπόλοιπα ήταν από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που πρώτη η Ελλάδα, στην ΕΕ έχει φτιάξει. Άρα όταν η κυβέρνηση έχει χρήματα, δίνει ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ΔΕΗ και την λειτουργία της είπε πως, «Η ΕΕ συστήνει μέτρα μικρής χρονικής διάρκει8ας και μόνο στους ευάλωτους. Όσο αφορά στη ΔΕΗ, ο ορκωτός λογιστής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η επιχείρηση ήταν υπό χρεωκοπία. Η  καλή λειτουργία της ΔΕΗ, έδωσε την δυνατότητα να απορροφήσει τις αυξήσεις, και να δουν οι πολίτες μειώσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες.

«Από τον Σεπτέμβριο που φάνηκε η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έλαβε κάποια μέτρα, αλλά δεν θυμάμαι να έλαβες κάποιο μέτρο τον Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ μας λένε ότι η κρίση ξεκίνησε με τον πόλεμο. Η ΝΔ τι έκανε; Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πουλήσει το 17% του ποσοστού του δημοσίου, σε ιδιώτες στη ΔΕΗ. Άρα προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία συνθήκη ολιγοπωλίου στον χώρο της ενέργειας. Την πολιτική πρωτοβουλία την πληρώνει αδρά ο λαός», δήλωσε σχετικά.

«Στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να προλάβουμε το ντόμινο αυξήσεων που βιώσαμε. Έχουμε δώσει 7 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς μία μέρα πριν γίνει η απευθείας ανάθεση», επεσήμανε.

Ο κ. Κατρίνης σχολίασε, επίσης, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

«Ακούμε την κυβέρνηση να μιλάει για τα δις που έδωσε για την στήριξη του λαού. Να μας πει πού τα έδωσε αυτά τα λεφτά, τα οποία τελικά πήγαν σε τραπεζικές καταθέσεις και σε επιχειρήσεις που δεν τα χρειάζονταν. Σε μία περίοδο που το κράτος λέει «δεν έχω να δώσω», θα πρέπει να ερευνηθεί το πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Δεύτερον, ακούμε για τα δις που δόθηκαν, βλέπουμε για ελέγχους για την αισχροκέρδεια, και δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε κανέναν. Έχουμε 500 διακοπές ρεύματος κάθε μέρα μόνο στην Αττική», τόνισε αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για τα μέτρα στήριξης.

«Σε λίγο η αμόλυβδη θα φτάσει στα 3ευρώ και η κυβέρνηση την ίδια στιγμή λέει ότι δεν έχω να δώσω. Την ίδια στιγμή αφήνει πολύ ψηλά την φορολογία στα καύσιμα, τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, για να εισπράττει έσοδα γιατί ετοιμάζει κάποιο προεκλογικό πακέτο παροχών. Στενάζει η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά και αντί να μειωθούν οι φόροι, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα είναι καλά», πρόσθεσε σχετικά.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 04/06/2022