Πολιτική

Τουρκία: Επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη, Μπάιντεν & Μακρόν

24.05.2022 | 18:18 Eνσωμάτωση

«Έχετε στρώσει το τραπέζι των λύκων. Θέλετε να μας φάτε. Αλλά συγγνώμη είμαστε πολύ μεγάλοι δεν μπορείτε να μας φάτε».

Παλαιότερες αλλά και νεότερες δηλώσεις.

«Πλέον για μένα δεν υπάρχει κάποιος που να λέγεται Μητσοτάκης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλλεται εναντίον πολιτικών ηγετών όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κι επ’ ουδενί δε δέχομαι να κάνω με εκείνον συνάντηση. Διότι εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς που κρατούν τον λόγο τους, έχουν προσωπικότητα και είναι έντιμοι».

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που μιλά ευθέως και απειλητικά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες αξιωματούχους είτε ο ίδιος είτε τα στελέχη της κυβέρνησής του.

«Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Πώς μπορούμε τώρα να καθίσουμε μαζί αφού με προκάλεσες κατά αυτόν τον τρόπο; Θα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου πρώτα».

Στο στόχαστρό του έχουν μπει πέρα από κράτη και άλλα πρόσωπα, όπως ο Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο μάλιστα δε δίστασε να αποκαλέσει μπελά.

«Ο Μακρόν είναι ένας μπελάς για τη Γαλλία».

Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε τον Γάλλο πρόεδρο μπελά για τη χώρα του αλλά και για την Τουρκία.

«Εύχομαι η Γαλλία να απαλλαγεί το ταχύτερο από τον μπελά που λέγεται Μακρόν αλλιώς δε θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα κίτρινα γιλέκα».

Όπως φαίνεται, αν και η επιθετική ρητορική για τον Τούρκο πρόεδρο είναι μια τακτική που διατηρεί σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο τα δύο τελευταία έτη φαίνεται πως επιλέγει να επιτίθεται προσωπικά σε πολιτικά πρόσωπα και ηγέτες.

Τον Απρίλιο, ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων με τον Τούρκο πρόεδρο να τον χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ανιστόρητο.

«Οι αξιώσεις των Αρμενίων, που φέρεται να αναγνωρίζονται από τις διοικήσεις διαφόρων χωρών, δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των Αρμενίων. Εμείς είναι δυνατόν να του συγχωρήσουμε την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα».

Είχε προηγηθεί πριν από μερικούς μήνες προηγηθεί μια δήλωση που έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ, δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση».

Ο φόβος για ένα «θερμό» καλοκαίρι

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως ο Ερντογάν ψάχνει αφορμή για να δημιουργήσει εντάσεις με την Ελλάδα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος για να ξεφύγει από την εσωτερική ατζέντα, δηλαδή τις δυσκολίες που έχει στην οικονομία στο εσωτερικό της χώρας, ψάχνει αφορμή για να δημιουργήσει έντασε με την Ελλάδα. Το συνηθίζουν οι Τούρκοι, ας θυμηθούμε τα Ίμια. Η Τανσού Τσιλέρ βρέθηκε να είναι η πιο δημοφιλής πρωθυπουργός της Τουρκίας».

Ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε στο Live News ότι εκείνο που έχει ενοχλήσει τον Ερντογάν είναι η σύναψη συμμαχιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ: «Πέρα από τη μικροπολιτική, έχουμε και την ουσία. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αμυντικής και ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας».

Πολύ πιθανό είναι να ζήσουμε ξανά ένα «θερμό» καλοκαίρι, ήταν η εκτίμησή του.

«Φοβάμαι ότι είναι συνειδητή επιλογή του Τούρκου προέδρου. Θα πρέπει να φανεί ότι το προκαλέσαμε εμείς και όχι ο ίδιος. Θα το πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του και θα προσπαθήσει υπό την απειλή των όπλων ή μίας κλιμάκωσης να μας καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 24/05/2022