Πολιτική

Μηνύματα Μητσοτάκη – Μπάιντεν προς Ρωσία και Τουρκία

17.05.2022 | 05:42 Eνσωμάτωση

Οι δύο άνδρες έθεσαν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε εδώ. Γιορτάζουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Έχουμε και μια προσωπική φιλία. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία είναι τόσο προσφιλή και στις δύο χώρες, έχουν εμπνεύσει τους ιδρυτές μας».

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, στην οποία απειλείται η δημοκρατία από έναν «αλαζονικό ηγέτη», για να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη στάση της, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, τόσο εμπορικά, όσο και ενεργειακά, τονίζοντας ότι η σημερινή εταιρική σχέση είναι βαθιά και πιο σημαντική από ποτέ. «Θέλω να γιορτάσω την πολύ στενή μας φιλιά».

«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία «για να εκτιμήσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί μπροστά σε πολλές προκλήσεις και «αυτή τη στιγμή συμπαρατασσόμαστε και στην προκλητική επίθεση της Ρωσίας».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 17/05/2022