Υγεία

«Όλα για τη ζωή μας»: Άνδρας vs Γυναίκα στον πονοκέφαλο – Ποιο φύλο αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα

15.05.2022 | 09:35 Eνσωμάτωση

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τον πονοκέφαλο, και τις διαφορές με τις οποίες τον βιώνουν τα δύο φύλα. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε σχετικά η νευρολόγος, Αηδονιώ Φιολάκη.

«Οι γυναίκες εμφανίζουν πολύ πιο συχνά κεφαλαλγίες. Οι ορμονικές διακυμάνσεις στις γυναίκες επηρεάζουν και τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της κεφαλαλγίας. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένας φαινότυπος φύλου που παίζει ρόλο στις κεφαλαλγίες, σε ό,τι αφορά στη δομή αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου, που είναι διαφορετικός στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες», εξήγησε η κ. Φιολάκη.

«Στις γυναίκες πιο συχνά παρουσιάζονται ημικρανίες, είναι 2 με 3 φορές πιο συχνή η επίπτωση της ημικρανίας στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Η αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στους άνδρες, κατά 3 με 5 φορές, και έχει μια στερεότυπη εμφάνιση», συνέχισε.

«Οι γυναίκες σε μια κεφαλαλγία θα αναζητήσουν πολύ πιο εύκολα και πιο συχνά ιατρική βοήθεια. Οι περισσότερες θα ακολουθήσουν την ιατρική συμβουλή και θα ακολουθήσουν μια θεραπεία πρόληψης. Οι άνδρες μπαίνουν πιο δύσκολα στο ρόλο του άρρωστου και θεωρούν ίσως και ταμπού το να πάρουν μια ειδική αγωγή. Έτσι, όμως, οι κεφαλαλγίες δεν αντιμετωπίζονται σωστά και αρχίζουν και χρονίζουν», τόνισε κλείνοντας η κ. Φιολάκη.

Videos & Απoσπάσματα από Όλα για τη Ζωή μας - 15/05/2022