Κόσμος

Συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη σκιά του τουρκικού «βέτο» κατά της Φινλανδίας – Οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας

14.05.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Κρίσιμη άτυπη συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Φινλανδίας και Σουηδίας «στη σκιά» της τουρκικής αντίθεσης στην ένταξη των δυο χωρών στο βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που εξέφρασε αντίθεση στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν επίσημη θέση για την αντίδραση Ερντογάν. Κάποιοι λένε ότι ο Ερντογάν κάνει παζάρια για να πάρει πράγματα αλλού, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η αντίθεση που εξέφρασε χθες ταιριάζει στο προφίλ «ειλικρινούς διαμεσολαβητή» που επιδιώκει να επιδείξει η Τουρκία ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.

Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι από μόνη της η Τουρκία είναι απίθανο να μπλοκάρει τις δυο χώρες από το ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεδομένης της έντονης αμερικανικής πίεσης.

Μια άλλη χώρα που είναι ελαφρώς διστακτική είναι η Κροατία, αλλά συγκεκριμένα ο φιλορώσος πρόεδρος της χώρας και όχι η κυβέρνηση. Βάσει του πολιτικού συστήματος της χώρας υπάρχουν παραθυράκια να παρακαμφθεί το βέτο του προέδρου και από ό,τι φαίνεται πάμε προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Παραμένει το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων.

Η Ουγγαρία τα έχει τινάξει όλα στον αέρα, καθώς ζητά να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου για 4 χρόνια και επιπλέον 800 εκ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει τα διυλιστήριά της.

Πηγές αναφέρουν ότι Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επίσης περιμένουν στη γωνία και ζητούν ανάλογες εξαιρέσεις.

Τη Δευτέρα θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση σε σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να διαμηνύει ότι θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Εάν δε βρεθεί λύση τη Δευτέρα, είναι πιθανό το θέμα να πάει στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, όπου εκεί πλέον θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Πηγή της Κομισιόν, πάντως, είπε στο MEGA ότι η κριτική που ασκείται στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις είναι αβάσιμη διότι η επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται χρόνο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το να κατηγορούμε την Ευρώπη στην παρούσα φάση αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» του Πούτιν, ο οποίος θέλει να παρουσιάσει την Ευρώπη διαιρεμένη, και δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την προπαγανδιστική παγίδα.

«Κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία η ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, κλιμακώνεται και η ένταση της Δύσης με τη Ρωσία, καθώς προωθείται η διαδικασία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα έχουμε μία άτυπη Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι υπουργοί εξωτερικών των δύο αυτών προς ένταξη χωρών.

«Κόκκινη είναι κάθε χώρα που θα μπει στο ΝΑΤΟ», αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Μόσχα. Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως θα υπάρξει απάντηση από τη Ρωσία στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας, ωστόσο δεν θα παρθεί κάποια απόφαση εν θερμώ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/05/2022