Υγεία

Επίσημα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα

14.05.2022 | 13:41 Eνσωμάτωση

Τρία είναι επισήμως τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 10 και 14 ετών και σε ένα βρέφος 18 μηνών. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στα συμπτώματα, τα οποία μοιάζουν πολύ με εκείνα της γαστρεντερίτιδας. Πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνιστά ψυχραιμία και εξηγεί πως ετοιμάζεται το σύστημα υγείας.

Τα πρώτα τρία ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στη χώρα μετά από ελέγχους του ΕΟΔΥ Πρόκειται για τρία παιδιά, ηλικίας 14, 18 μηνών και 10 ετών. Και τα τρία περιστατικά εντοπίστηκαν στην Αθήνα.

«Μπαίνουν στην παγκόσμια δεξαμενή επικίνδυνων κρουσμάτων, καθώς δεν πρόκειται για την κοινή ηπατίτιδα. Η οξεία ηπατίτιδα, πιθανότατα δημιουργεί και κλινική εικόνα, δεν είναι ασυμπτωματική», δήλωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μιλώντας στο MEGA.

Τα δύο παιδιά, το 14 μηνών βρέφος και το παιδί 10 ετών, παρουσίασαν πόνο στην κοιλιά, εμέτους ενώ στις εξετάσεις διαπιστώθηκαν αυξημένοι ηπατικοί δείκτες. Το τρίτο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και τυχαίο έλεγχο βρέθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες, πάνω από 500. Σε κανένα από τα παιδιά δεν βρέθηκε ο αδενοϊός που ευθύνεται για τον μεγαλύτερο όγκο των κρουσμάτων παγκοσμίως.

«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή, το παρακολουθούμε, έχουμε κάνει μια πλήρη προετοιμασία με νοσοκομεία, τα οποία αν χρειαστούν ιδιαίτερη νοσηλεία θα πάνε τα συγκεκριμένα παιδιά», είπε ο κ. Ανδρέου.

Προσοχή στα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με εκείνα της γαστρεντερίτιδας. Τα παιδιά εμφανίζουν αρχικά πόνους στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, πυρετό και ίκτερο στα μάτια.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα κυρίως αν αυτά επιμένουν», τόνισε η παιδίατρος του Ασκληπιείου Βούλας, Ευφροσύνη Τσεκούρα.

«Στο τρίτο στάδιο υπάρχει ίκτερος στα μάτια», είπε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Κανένα από τα παιδιά δεν εμφάνισε επιπλοκή. Τα δύο νοσηλεύτηκαν χωρίς ωστόσο να χρειαστούν ειδική αγωγή και βρίσκονται πλέον σπίτι τους.

«Στο απευχτέο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στην Ρώμη και στο Παλέρμο άρα υπάρχει μια πλήρης ετοιμότητα», δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι παιδίατροι συστήνουν ψυχραιμία τονίζοντας πως η πλειονότητα των παιδιών που θα νοσήσουν θα το περάσουν σχετικά ανώδυνα στο σπίτι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/05/2022