Οικονομία

Συνεχίζεται το «ράλι» τιμών στα καύσιμα

10.05.2022 | 18:15 Eνσωμάτωση

Μέτρα απέναντι στην αχαλίνωτη ακρίβεια και την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία με άρωμα seventees μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την El Pais για να περιορίσει από την μία τις εισαγωγές πετρελαίου και από την άλλη την ζήτηση.

Μέτρα τύπου lockdown

Όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ στο σημερινό πρωτοσέλιδο κεντρικό τους άρθρο ανάμεσα στα μέτρα για το σχέδιο επιβίωσης της Ευρώπης που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες με τεχνογνωσία από την εποχή του λοκντάουν είναι η υποχρεωτική τηλεργασία ως 3 ημέρες κάθε εβδομάδα με στόχο την εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών ημερησίως.

Το μέτρο θυμίζει την εβδομάδα των τριών ημερών στην Αγγλία την περίοδο 1973-74 όταν καθώς δεν υπήρχε η εναλλακτική της τηλεργασίας επιβλήθηκε η εβδομάδα τριών εργάσιμων ημερών για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της απεργίας των ανθρακωρύχων όταν τα εστιατόρια άναβαν κεριά και στα εμπορικά αγόραζαν με φακούς.

Άλλα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι η επιβολή ήπιας – οικονομικής οδήγησης και η μείωση του ορίου ταχύτητας τουλάχιστον 10 χλμ/ ώρα καθώς και η επέκταση της κοινής χρήσης οχημάτων που αναμένεται να εξοικονομήσουν 900.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Στόχος είναι – σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν καίρια σημασία.

Ακόμα η απαγόρευση χρήσης ΙΧ τις Κυριακές με εξοικονόμηση 380.000 βαρελιών η επιβολή νέων κανόνων στην κίνηση φορτηγών 320.000 βαρέλια η επέκταση της χρήσης ποδήλατου και ΜΜΜ 330.000 βαρέλια η επιβολή μονών – ζυγών 210.000 βαρέλια ο περιορισμός των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους 260.000 βαρέλια τα μονά ζυγά στα ΙΧ 210.000 βαρέλια η επέκταση ηλεκτρικών αυτοκινήτων 100.000 βαρέλια και η επέκταση της χρήσης τρένου αντί αεροπλάνου 40.000 βαρέλια σύνολό ο 3.040.000 βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα η Ελλάδα μελετά και δικές της πρωτοβουλίες με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Επιχείρηση «πλαφόν στους…θερμοστάτες». Θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 19-20 βαθμούς τον χειμώνα. Ανάμεσα στα άλλα θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας.

Συνεχίζεται το «ράλι» τιμών στα καύσιμα

Την ίδια ώρα στην χώρα μας το ράλι στην τιμή των καυσίμων συνεχίζεται με το LIVE NEWS να την εντοπίζει στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 2,30.

Σήμερα οι τιμές στην Ρόδο έφτασαν στην απλή αμόλυβδη τα 2,445 στην Σκύρο 2,499 και στις Σέρρες 2,450.

Οι καταναλωτές στενάζουν στις αντλίες υπό το βάρος της ακρίβειας βάζοντας στα μηχανάκια ακόμα και μόλις 2 ευρώ.

Κάποιοι θα πουν πως τα περιθώρια που έχουν να μειώσουν τις μετακινήσεις με ΙΧ είναι ελάχιστα και έτσι πληρώνουν κόβοντας από αλλού.

Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να μην πέσουν ακόμα και αν το πετρέλαιο έχει.

Άνοιγμα του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ για ενεργειακή συνεργασία

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κατά τη επίσκεψη του στα ΗΑΕ μελέτησε τις πιθανές εναλλακτικές για την τροφοδοσία της χώρας μας και έβαλε τις βάσεις για συνεργασία στα αιολικά πάρκα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα με το άνοιγμα στον αραβικό κόσμο να αποκτήσει πλεονέκτημα στην τροφοδοσία της αλλά και να γίνει κόμβος τροφοδοσίας ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 10/05/2022