Κόσμος

Το μήνυμα του Πούτιν από όσα…δεν είπε σήμερα στην παρέλαση

09.05.2022 | 16:31 Eνσωμάτωση

Με απόλυτο συγχρονισμό και εντυπωσιακούς σχηματισμούς παρέλασαν οι πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες στην κόκκινη πλατεία υπό το βλέμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν και όλοι περίμεναν με αγωνία τα λόγια που θα εκφωνούσε. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κήρυξε ούτε γενική κινητοποίηση, ούτε την έναρξη του πολέμου αλλά ούτε και το τέλος του.

Όπως είπε η Μόσχα ήταν αναγκασμένη να δράσει.

«Η απειλή μεγάλωνε καθημερινά. Η Ρωσία απέκρουσε προληπτικά την επιθετικότητα. Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και η μόνη σωστή απόφαση. Απόφαση μιας κυρίαρχης, δυνατής και ανεξάρτητης χώρας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η παρέλαση για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και η μέσα στα 11 λεπτά της Ομιλίας του Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά το όνομα της Ουκρανίας κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ως υπαίτιο για την στρατιωτική επιχείρηση.

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ άρχισε να αναπτύσσεται ενεργά σε εδάφη με τα οποία συνορεύουμε. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε συστηματικά μια απολύτως απαράδεκτη για εμάς απειλή. Ακριβώς δίπλα στα σύνορα μας. Όλα έδειχναν ότι η σύγκρουση με τους νεοναζιστές, τους ακροδεξιούς στους οποίους οι ΗΠΑ και οι νεότεροι εταίροι τους ποντάρισαν, θα ήταν αναπόφευκτη» συμπλήρωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υποσχέθηκε μάλιστα να στηρίξει τις οικογένειες των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.

Το κάμπριο του Σοϊγκού και οι…απουσίες

Όχι σε στρατιωτικό όχημα αλλά σε ένα πολυτελές ανοιχτού τύπου αυτοκίνητο παρέλασε ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Άμυνας της χώρας για του οποίου την υγεία οι φημολογίες ήταν πολλές.

Μετά τον χαιρετισμό Σοϊγκού Πούτιν ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλίας του.

Εντύπωση όμως έκανε και το γεγονός ότι η φαντασμαγορική παρέλαση ολοκληρώθηκε χωρίς να εμφανιστεί το «Ιλιούσιν της συντέλειας», όπως αποκαλείται το αεροσκάφος που εμφανίστηκε στις πρόβες, θυμίζοντας ότι υπάρχει «ιπτάμενο Κρεμλίνο» σε περίπτωση πυρηνικής απειλής.

Δεν εμφανίστηκαν στην παρέλαση ούτε τα πέμπτης γενιάς μαχητικά που αναμενόταν να πετάξουν σε σχήμα z

Τα μόνα που πρωταγωνίστησαν έτσι ήταν άρματα μάχης T-34 αλλά και οι επιβλητικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι.

Από τα άρματα ωστόσο απουσίαζε το γράμμα ζ και αντικαταστάθηκε με τα χρώματα πορτοκαλί – μαύρο της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου που ήταν το έμβλημα της Αυτοκρατορικής Ρωσίας.

Κορδέλα που φορούσε και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος στο πέτο του.

Η κουβέρτα του Πούτιν και τα νέα σενάρια για την υγεία του

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάθισε στην κεντρική θέση της ειδικής εξέδρας στην Κόκκινη Πλατεία έως ότου να πάει ο επανεμφανισθείς υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού να τον ενημερώσει και να ξεκινήσει η ομιλία του.

Αφού μίλησε 11 λεπτά, χωρίς να πει… τίποτα απ’ όσα περιμέναν όλοι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξανακάθισε στη θέση του. Μόνο που αυτή τη φορά, η εικόνα έδωσε ξανά τροφή σε κάποιους να μιλήσουν για την κακή υγεία του: καθισμένος στη θέση του με κουβέρτα στα πόδια του και σε μια δεύτερη εικόνα, φάνηκε να κρατούσε με το αριστερό του χέρι, το δεξί του, ενισχύοντας τις φήμες περί πάρκινσον.

Σε ό,τι αφορά την απουσία των αεροσκαφών από την παρέλαση, η εξήγηση που δόθηκε από τους Ρώσους είναι ο κακός καιρός.

Χάκερς «έριξαν» αντιπολεμικά συνθήματα

Λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης χάκερς κατέβαλαν τις τηλεοράσεις των Ρώσων πολιτών αλλά και τα κανάλια, γράφοντας μηνύματα κατά του πολέμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μήνυμα που έγραφε: «Το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και εκατοντάδων παιδιών βρίσκεται στα χέρια σας» και «Οι Αρχές και οι τηλεοράσεις λένε ψέματα».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/05/2022