Κόσμος

Ρωσία: Η Ουκρανία & η Δύση υπεύθυνες για τη ρωσική εισβολή, είπε ο Πούτιν – Μαίνεται ο πόλεμος

09.05.2022 | 12:53 Eνσωμάτωση

Με την παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια έγινε στη Μόσχα η παρέλαση για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε τις χώρες της Δύσης και το Κίεβο ως υπεύθυνους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά το όνομα της Ουκρανίας. Η Μόσχα ήταν αναγκασμένη να δράσει, είπε.

Ο Πούτιν δεν έκανε κάποια σημαντική ανακοίνωση αντίθετα στα σενάρια που τον ήθελα να κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ή να ανακοινώνει γενική επιστράτευση.

«Οι στρατιώτες μας στην Ουκρανία υπερασπίζονται την πατρίδα μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για τα παιδιά των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Βέβαιος για τη νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Βέβαιος για τη νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας εμφανίστηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο δικό του μήνυμα.

Ακυρώθηκε το εναέριο τμήμα της παρέλασης στη Μόσχα

Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία έληξε χωρίς την καθιερωμένη επίδειξη των πτητικών μέσων του ρωσικού στρατού, που φέτος θα ήταν 77 – όσα και τα χρόνια από την συντριβή του ναζισμού -, λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, όπως ανακοινώθηκε.

Σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Γκασιάμης, οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στο Ντεμίτοφ οι κάτοικοι είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς το χωριό έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Οι χωρικοί και ο ουκρανικός στρατός σε μια προσπάθεια αντίστασης ανατίναξαν το φράγμα που βρίσκεται δίπλα στο χωριό, πλημμυρίζοντας την περιοχή.

Τα θραύσματα από τους πυραύλους έχουν μετατραπεί σε φονικές λεπίδες, με τις εκρήξεις να αφήνουν πίσω τους πολλούς νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο σήμερα σήμανε συναγερμός εναέριας απειλής, ενώ η Οδησσός πλήττεται από πυραυλικές επιθέσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/05/2022