Κόσμος

Πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και υποσταθμούς ρεύματος στη Λβιβ

04.05.2022 | 12:55 Eνσωμάτωση

Στη Ζαπορίζια έφτασαν χθες οι πρώτοι άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν από το Αζοφστάλ, το οποίο συνεχίζουν να το χτυπούν ανελέητα ρωσικές βόμβες. Εξουθενωμένοι μετά από τουλάχιστον 60 ημέρες στα σκοτεινά υπόγεια, περιέγραψαν το δράμα που βίωσαν. Παραλληλα εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία και στα δυτικά της χώρας εν όψει της 9ης Μαϊου, ημερομηνία την οποία ο Πούτιν θεωρεί ορόσημο για την έκβαση της ρωσικής εισβολής.

Εντείνεται η ρωσική επίθεση στη δυτική Ουκρανία. Τουλάχιστον τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποσταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Πολλές περιοχές της πόλης έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό ενώ καταγράφονται προβλήματα στη λειτουργία κάποιων νοσοκομείων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έπληξε συνολικά έξι υποσταθμούς κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά δυτικών όπλων και πυρομαχικών προς τις δυνάμεις των Ουκρανών στο Ντονμπάς.

Στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν το σφυροκόπημα του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Σύμφωνα με το τάγμα «Αζόφ» δύο γυναίκες σκοτώθηκαν χθες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα στην πόλη Ζαπορίζια έφταναν οι πρώτοι άμαχοι που κατάφεραν να φύγουν από το Αζοφστάλ όπου είχαν βρει καταφύγιο από τις ρωσικές βόμβες. Εξαντλημένοι, μετά από δύο μήνες στα σκοτεινά υπόγεια περιέγραψαν τη φρίκη που έζησαν.

«Όταν μας είπαν ότι το καταφύγιο μας δεν θα άντεχε ένα απευθείας χτύπημα, ότι θα θαβόμασταν ζωντανοί εκεί σε έναν ομαδικό τάφο. Και γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε κανείς να μας σώσει», δήλωσε ένας κάτοικος.

Μετά την πρώτη ανάσα σε περιβάλλον ασφάλειας η σκέψη τους επέστρεψε στη Μαριούπολη.

«Μια κοπέλα είπε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη ζωή μας από την αρχή. Εγώ δεν το θέλω. Η προηγούμενη ζωή μου ήταν όμορφη και γεμάτη φως. Θέλω να επιστρέψω εκεί. Όμως καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον αδύνατο», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος.

Στο μέτωπο του Ντονμπάς οι μάχες είναι σκληρές. Οι ουκρανικές δυνάμεις λένε κατέστρεψαν ρωσικό κομβόι τεθωρακισμένων κοντά στο Χάρκοβο, ενώ οι βομβαρδισμοί στην πόλη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η Μόσχα στέλνει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας την ώρα που στη Μακέεφκα του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τις ρωσικέ δυνάμεις σημειώθηκε έκρηξη σε εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Ενώ στη Λευκορωσία ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά στρατιωτικές ασκήσεις με στόχο να διαπιστωθεί η πολεμική ετοιμότητα τους με το Μινσκ να υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δεν απειλεί τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη στο σύνολο της.

Σφοδρές μάχες στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ – Οδοιπορικό του MEGA

Εικόνες ιδιαίτερα σκληρές ερχονται από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ όπου 1000 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους, έπειτα από επίθεση.

Είναι η πρώτη φορά που χτυπήθηκε η δυτικότερη πλευρά της Ουκρανίας. Στην πόλη Λβιβ οι τραυματίες μετά από επίθεση είναι πάρα πολλοί, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/05/2022