Υγεία

Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

02.05.2022 | 07:32 Eνσωμάτωση

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί στα παιδιά.

Ο κ. Ανδρέου μίλησε για το εάν έχουν εντοπιστεί κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν κριτήρια σε αυτή την κατάσταση, την οποία δεν μπορούμε να ονομάσουμε πανδημία ή επιδημία.  Μέχρι να διευκρινιστεί η αιτιολογία της μπορούμε να το ονομάσουμε ως συρροή περιστατικών, άρα για να μπει ένα περιστατικό σε αυτή τη «δεξαμενή» της συρροής πρέπει ναπληροί κάποια κριτήρια. Ένα από αυτά είναι ο αυξημένος αριθμός από τρανσαμινάσες, η οποία πρέπει να είναι πάνω από 500» ,ανέφερε αρχικά.

«Εάν μία ηπατίτιδα έχει τρανσαμινάσες 125, 250 και 300, δεν μπάινει σε αυτή τη «δεξαμενή», οπότε κατά πάσα πιθανότητα έχουμε τέτοια περιστατικά. Η Ελλάδα ακόμη, θεωρητικά δεν έχει κάποιο κρούσμα. Όταν μιλάμε για ηπατίτιδα μιλάμε για μία ήπια φλεγμονή στο ήπαρ και το σύνολο των παιδιών στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί, τουλάχιστον για την ηπατίτιδα Α και Β. Υπάρχει η C η D και η Ε. Υπάρχουν ιοί που έιναι μικροβιακοί, αλλά υπάρχουν μηχανισμοί και φάρμακα που μπορεί να εμφανίσουν ηπατίτιδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εδώ μιλάμε για κάποιον αδιευκρίνιστο παράγοντα. Τα συμπτώματα είναι μία κοινή ίωση, ή να κάνει εικόνα γαστρεντερίτιδας ή μπορεί να προσβληθεί και το συκώτι και να έχουμε ίκτερο, υπέρχρωση των ούρων και σε αυτή την πείπτωση μπορεί να δούμε μία μορφή οξείας ηπατίτιδας»κ, τόνισε ο κ. Ανδρέου.

Δεν πρέπει να ανησυχήσω τα  παιδιά και τους γονείς και τους συμβουλεύω να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κρούσματα αυτής της ηπατίτιδας», επεσήμανε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/05/2022