Κόσμος

Ρουμανία: Συναγερμός για τη 5χρονη με οξεία ηπατίτιδα

29.04.2022 | 16:24 Eνσωμάτωση

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ένα από τα 3 περιστατικά αιφνίδιας παιδικής ηπατίτιδας στη χώρα της Ρουμανίας.

Πανικός για την παιδική ηπατίτιδα

Σύμφωνα με τις αρχές το μόλις πέντε ετών κοριτσάκι διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα αλλά δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ο νέος ιός αλλά θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε δεν θα το αφήσουμε έτσι» δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, Αλεξάντρου Ραφίλα.

Οι γιατροί που ακόμα μαζί με την παγκόσμια κοινότητα αναζητούν απαντήσεις αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν αν χρειάζεται να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

«Μπορεί να ευθύνεται ένας ιός ο οποίος προκαλεί πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα» ανέφερε η παιδίατρος, Κλαουντίνα Κομπζαρίου.

Άλλα δύο παιδιά στη Ρουμανία, ηλικίας 8 μηνών και 10 ετών αντίστοιχα, είναι επίσης ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία.

Αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα ηπατίτιδας παγκοσμίως ξεπερνούν τα 200 ενώ 17 παιδιά έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Ραγδαία αύξηση αλλά και εξάπλωση των κρουσμάτων αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες πολιτείες ενώ ερευνάται και ένας θάνατος παιδιού στο Ουισκόνσιν.

«Τα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας αυξάνονται. Έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 27 περιστατικά σε 7 διαφορετικές πολιτείες. Οι γιατροί στο Ουισκόνσιν ερευνούν έναν θάνατο, ο οποίος θα είναι ο πρώτος στις ΗΠΑ» μετέδωσε το δελτίο CBS NEWS.

«Αυτό το οποίο είναι αξιοπερίεργο είναι ότι τα παιδιά ήταν αρχικά υγιή» δήλωσε η εκπρόσωπος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Φελίπα Ισέρμπρουκ.

Ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο

3 κρούσματα ερευνώνται και στην Κύπρο με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει τον εντοπισμό περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας 5 και 4

«Κάθε χρόνο στην Κύπρο έχουμε 1 με 3 περιστατικά παιδικής ηπατίτιδας. Τώρα βρίσκονται υπό εξέταση 3 περιστατικά για το εάν ευθύνεται ο νέος αδενοϊός. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού» ανακοίνωσε το παιδιατρικό νοσοκομείου της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για περαιτέρω διασπορά του «αδενοϊού 41» στον οποίο προς το παρόν αποδίδεται η εμφάνιση της νέας μορφής ηπατίτιδας σε παιδιά, εντείνονται.

«Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα, ξαφνικά δημιουργεί» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακόμα παραμένει το ερώτημα αν και κατά πόσο συνδέεται ο κορωνοϊός με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας ενώ στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/04/2022