Υγεία

Μαγιορκίνης: Τα περιστατικά ηπατίτιδας μπορεί να μην συμβούν στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι

27.04.2022 | 14:54 Eνσωμάτωση

Για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που παρατηρούν τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες μίλησε στην «Ελένη» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη ανησυχία ή πανικός σχετικά με τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, ενώ τόνισε πως οι γιατροί ακόμα εξετάζουν την αιτία των κρουσμάτων.

«Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το που οφείλεται. Το παρακολουθούμε, είναι μια κατάσταση εν εξελίξει, μπορεί και να μην συμβεί και στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει -για καλό και για κακό- να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

«Η ηπατίτιδα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, από κάποιο ιό, κάποια μικρόβια ή ακόμα και από φάρμακα. Πιθανόν να οφείλεται σε έναν αδενοϊό, τον αδενοϊό 41, που ωστόσο κυκλοφορεί ανάμεσά μας πάρα πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι από μας, λογικά τον έχουμε κολλήσει, γιατί είναι και αρκετά μεταδοτικός» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι συνήθως μεταφέρεται με τα βρώμικα χέρια.

«Δεν τον έχουμε μελετήσει εκτεταμμένα, είναι πιθανό αν βρεθεί σε ένα χώρο, να κολλήσει όλους όσοι βρίσκονται εκεί, ενώ μέχρι τώρα δεν προκαλούσε ηπατίτιδα, παρά μόνο σε άτομα που είχαν αρκετά χαμηλό ανοσοποιητικό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο λόγω της πανδημίας και των lockdown να ήταν πιο ευάλωτα τα παιδιά, καθώς δεν είχαν καλά διαμορφωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Το 77% των παιδιών είχε αδενοϊό, αυτό όμως δεν συμβαίνει ότι δεν είχαν τα υπόλοιπα, αλλά μπορεί να είχε εξασθενίσει» συμπλήρωσε, ενώ εξήγησε ότι τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ο ίκτερος που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά.

Videos & Απoσπάσματα από Ελένη με την Ελένη Μενεγάκη - 27/04/2022