Υγεία

Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

26.04.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Σε εγρήγορση βρίσκεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα μετά την εμφάνιση 190 συνολικά κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε 12 χώρες.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα από την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Τουλάχιστον 190 περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, έχουν καταγραφεί, σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο Νόσων (ECDC). Τα περισσότερα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι στιγμής η αιτία.

«Πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν» υποστήριξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο καθηγητής Ηλιας Μόσιαλος, βρετανική ερεύνα συσχετίζει την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά με τον κορωνοϊό.

«Καθώς έχει ανιχνευθεί κορωνοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν. Επτά από τους ασθενείς είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, έξι εβδομάδες πριν νοσηλευτούν. Δέκα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος» σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

«Αγγίζει» την Ελλάδα

Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο» σημείωσε.

Στα μάτια το πρώτο σημάδι

Το πρώτο σύμπτωμα, που φέρει η οξεία ηπατίτιδα και θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στους γονείς είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

«Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά , ναυτία εμετός, διάρροια δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και έχουν κατά κύριο λόγο κίτρινο χρώμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα οξείας ηπατίτιδας, οι παιδίατροι στη χώρα μας όμως βρίσκονται σε επιφυλακή.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί δεν συνδέονται μεταξύ τους. Το ECDC, ερευνά τα περιστατικά παράλληλα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εθνικές αρχές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/04/2022