Κόσμος

Γαλλία: Στην τελική ευθεία για νέο πρόεδρο – Το δίλημμα

24.04.2022 | 20:04 Eνσωμάτωση

Κορυφώνεται η αγωνία για την ανάδειξη του προέδρου της Γαλλίας με ισχυρό το διακύβευμα της απομόνωσης της ακροδεξιάς.

Λίγο μετά τις 15.00, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε σε εκλογικό τμήμα στο Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας για να ψηφίσει, συνοδευόμενος πάντοτε από τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Λίγο νωρίτερα είχε στείλει το δικό του μήνυμα προς τους Γάλλους ψηφοφόρους, τους οποίους αποκάλεσε «καρδιά της δημοκρατίας».

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς πήγε πρώτη να ψηφίσει στις 11.00 το πρωί στο εκλογικό της προπύργιο Henin Beaumont κοντά στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

Προβληματισμό πάντως, προκαλεί η σχετικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, η οποία δεν ξεπερνούσε το 28% έως το απόγευμα της Κυριακής.

Στις 18.00 η ώρα το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 63,23%, ενώ το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65,3%.

Εκτός από την αποχή, το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν και η ψήφος των νέων.

Το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο που η LIBERATION βγήκε με εξώφυλλο «Ψηφίστε Μακρόν για να μην βγει η ακροδεξιά».

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον Μακρόν ως φαβορί αλλά ακόμα και να εκλεγεί, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν επανεκλεγεί θα είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που εκλέγεται ο ίδιος πρόεδρος.

Τι θα κάνουν εάν κερδίσουν

Οι αντίπαλοι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν σκοπεύουν να βρεθούν στο Παρίσι κατά την αποψινή καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων, αλλά ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό το εκλογικό βράδυ.

Ο Μακρόν σκοπεύει να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του από τους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Το 2017, γιόρτασε τη νίκη του στο προαύλιο του Λούβρου, οπότε παραμένει στο προσκήνιο και στοχεύει να αφήσει το στίγμα του σε μια ακόμη εμβληματική παρισινή τοποθεσία.

Εν τω μεταξύ, η Λεπέν φέρνει μια «κινητή γιορτή» στη βραδιά, και σχεδιάζει να παρελάσει στην πρωτεύουσα με ένα αυτοκίνητο, ενώ θα την ακολουθούν τα 13 λεωφορεία του «Εθνικού Μετώπου» που έχουν διασχίσει τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Το καραβάνι αναμένεται να περάσει από την Αψίδα του Θριάμβου και την Place de la Bastille πριν σταματήσει στην Place de la Concorde.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/04/2022