Κόσμος

Πάσχα: Εστιασμένα στην Ουκρανία τα μηνύματα των θρησκευτικών ηγετών

24.04.2022 | 20:18 Eνσωμάτωση

Συγκινησιακά φορτισμένο το κλίμα της Ανάστασης στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι.

Οι πιστοί κατέκλυσαν τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να γιορτάσουν με λαμπρότητα τη μεγάλη στιγμή της Χριστιανοσύνης.

Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αλλά και πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα και όχι μόνο, με τις λαμπάδες στα χέρια αντάλλαξαν ευχές για αγάπη, αδελφοσύνη και ειρήνη.

Η ειρήνη μεταξύ των λαών, η αγάπη, η αδελφοσύνη, ήταν οι έννοιες στις οποίες αναφέρθηκε στο αναστάσιμο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με το μυαλό στον ουκρανικό λαό.

Έκανε έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τον οποίο χαρακτήρισε αδελφοκτόνο.

«Ας παρακαλέσουμε τον αναστάντα λυτρωτή, το φετινό Πάσχα να αποτελέσει το έναυσμα να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ασφαλή περάσματα προς πραγματικά ασφαλείς περιοχές για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Μαριούπολης. Το ίδιο να ισχύσει και για όλες τις άλλες περιοχές της Ουκρανίας όπου εκτυλίσσεται μια απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία. Κάνουμε απόψε ακόμη μια φορά έκκληση να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος».

Μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, πραγματοποιώντας τις ευχές του για την γιορτή του Πάσχα.

«Ας μεταλαμπαδεύσουμε το φως του αναστάσαντος Χριστού σε όλους γύρω μας και όπου υπάρχει πόλεμος να ευχηθούμε υπέρ ειρήνης. Όπου υπάρχει πόνος να ασκήσουμε τη φιλανθρωπία. Όπου υπάρχουν έριδες να εργαστούμε για τη συμφιλίωση».

Έκκληση για τη λήξη του πολέμου έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προς όσους γιορτάζουν σήμερα το Ορθόδοξο Πάσχα.

«Συμπληρώνονται δύο μήνες από την έναρξη του πολέμου. Είναι λυπηρό ότι αυτές τις ημέρες, τις πλέον ιερές για τους απανταχού χριστιανούς ακούγεται περισσότερο ο θόρυβος των όπλων, από τον ήχο της αναστάσιμης καμπάνας».

Οι θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την οικουμένη ζητούν τη λήξη του πολέμου, θυμίζοντας στα αναστάσιμα μηνύματά τους, τον σκοπό της υπέρτατης θυσίας του θεανθρώπου, την αδελφοσύνη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/04/2022