Κόσμος

Ουκρανία: Εφιαλτική εκτίμηση για 9.000 άμαχους νεκρούς σε ομαδικό τάφο

22.04.2022 | 13:00 Eνσωμάτωση

Η σφαγή της Μαριούπολης αφήνει τεράστιο αποτύπωμα στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Ομαδικοί τάφοι με χιλιάδες σωρούς αποδεικνύουν την αγριότητα σε βάρος αμάχων.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής εταιρείας Maxar κατέγραψαν εικόνες νέων μαζικών τάφων στην περιοχή του Μάνγκους κοντά στη Μαριούπολη.

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έθαψαν σε αυτούς τις σορούς σχεδόν 9.000 αμάχων για να καλύψουν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στη μαρτυρική πόλη.

«Πρέπει να σταλούν νομικές ομάδες σε κάθε σημείο όπου ο Πούτιν διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Και να ασκηθεί δίωξη κατά του Πούτιν», λέει ο Αρσένι Γιατσένιουκ, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Το διεθνές πρακτορείο Reuters κατέγραψε χθες Ρώσους διασώστες να μαζεύουν πτώματα αμάχων από τους δρόμους της Μαριούπολης.

Η πόλη έχει καταστραφεί πλήρως και οι κάτοικοι προσπαθούν να την εγκαταλείψουν όμως πολλοί λίγοι τα καταφέρνουν. Χθες στη Ζαπορίζια έφτασαν μόλις 79 άνθρωποι.

«Στην πόλη συνεχίζουν να βρίσκονται 100.000 άνθρωποι οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα περιμένουν να μεταφερθούν. Όμως τους έδωσαν τόσο λίγα λεωφορεία όπως συνέβη χθες. Μας είπαν ότι θα έφταναν 90 λεωφορεία όμως έφτασαν μόλις 7», λέει ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Η Ουκρανία απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Μαριούπολη έχει καταληφθεί πλήρως. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η μάχη για την πόλη δεν έχει τελειώσει.

«Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καθυστερούν το αναπόφευκτο: Την στιγμή που οι εισβολείς θα φύγουν από το έδαφός μας. Και από τη Μαριούπολη, την πόλη που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη Ρωσία ό,τι κι αν λένε οι κατακτητές».

Μετά την εντολή Πούτιν για πλήρες μπλοκάρισμα του εργοστασίου Αζόφσταλ, η αγωνία μεγαλώνει για την τύχη των περίπου 2.000 Ουκρανών που βρίσκονται στα υπόγειά του χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι 1.000 είναι άμαχοι.

Καθώς η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, η Μόσχα λέει ότι οι δυνάμεις της έχουν καταλάβει περισσότερα από 40 χωριά στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Όχι» Μόσχας στον Πάπα

Αρνητικά απάντησε η Ρωσία στο αίτημα του Πάπα Φραγκίσκου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός τις ημέρες του ορθόδοξου Πάσχα.

«Αυτό δείχνει το πώς η ηγεσία αυτής της χώρας αντιλαμβάνεται την χριστιανική πίστη και μια από τις πιο χαρούμενες και σημαντικές γιορτές. Όμως εμείς διατηρούμε την πίστη μας ότι θα επέλθει η ειρήνη. Την ελπίδα ότι η ζωή θα νικήσει τον θάνατο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την ημέρα του Πάσχα θα συμπληρωθούν δύο μήνες από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Συνετρίβη Ρωσικό αεροσκάφος Αντόνοφ κοντά στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας

Μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ AN-26 συνετρίβη κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» στη νότια Ουκρανία σήμερα και υπάρχουν θύματα, ανέφεραν οι τοπικές Αρχές.

Είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος. Οι λεπτομέρειες για το συμβάν, στην περιφέρεια Ζαπορίζια, τελούν ακόμη υπό επαλήθευση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/04/2022