Πολιτική

Μητσοτάκης: Τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο – Το παρασκήνιο της συνάντησης

22.04.2022 | 12:53 Eνσωμάτωση

Την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ισχυρή διμερής εταιρική σχέση

Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Ψάκι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας εταιρική σχέση και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή συνεργασία μας για τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας».

Παράλληλα η κα Ψάκι προσθέτει ότι «οι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας εδώ και γενιές».

Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Στις 16 Μαΐου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν».

Στενός συντονισμός

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Μπλίνκεν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον στενό συντονισμό μας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία» έγραψε στο twitter για την επικοινωνία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επικείμενη συνάντηση του «3+1»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Επιπλέον, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει προσφέρει η χώρα μας.

Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Εκτός του προέδρου Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης θα μιλήσει σε think tanks, ενώ θα έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία η πρόσκληση του αμερικανού προέδρου στον έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ατζέντα της συνάντησης

Προφανώς στην ατζέντα θα τεθούν τα πάντα και όχι μόνο το φλέγον ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει τον Δεκέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Washington Post.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα» είπε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην προετοιμασία προφανώς και συνέβαλαν και αμερικανοί γερουσιαστές οι οποίοι εδώ και χρόνια τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας μαζί με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι κάτι παραπάνω από θερμή και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή, είναι τεράστιας σημασίας η αναφορά που έκανε η κ. Ψάκι στα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/04/2022