Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έληξε το τελεσίγραφο των Ρώσων – Οργή των συγγενών για τα χαμένα μέλη του Moskva

19.04.2022 | 16:33 Eνσωμάτωση

Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη και το ρωσικό υπουργείο απέστειλε νέο τελεσίγραφο προς τους πολεμιστές που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ.

H 55η μέρα του πολέμου και του Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας αναφέρουν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να σπάσουν ολόκληρο το μέτωπο της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Ουκρανίας στις πόλεις Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και στο Χάρκοβο.

Οι Ουκρανοί που έζησαν και μεγάλωσαν σε αυτήν την πόλη αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Ορισμένοι κρύβονται στα καταφύγια και άλλοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους μέσα στα χαλάσματα.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαστε καλά. Εγώ έχω ψυχολογικά προβλήματα από τις αεροπορικές επιδρομές. Αυτό είναι σίγουρο. Φοβάμαι. Όταν ακούω αεροπλάνο τρέχω», δήλωσε η Όλγα που διαμένει στην Μαριούπολη.

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου

Η αντίσταση των Ουκρανών που ανάγκασε τους Ρώσους να πάρουν τις δυνάμεις τους από την περιφέρεια του Κιέβου, που βλέπετε με το μωβ χρώμα, καλά κρατεί. Όπως λένε οι Ουκρανοί οι εχθροί προσπαθούν να μάθουν από τα λάθη τους.

Με μια λιτή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κήρυξε και επίσημα την έναρξη της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η νύχτα έγινε μέρα στο Ντονμπάς κατά την διάρκεια των νυχτερινών επιθέσεων εκεί όπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των μαχών.

Επίθεση δέχθηκε για άλλη μια φορά και το Μικολάιφ.

«Πού είναι οι γιοι μας;»

«Λένε ψέματα. Ο γιος μου είναι κληρωτός και δεν έπρεπε να τον στείλουν στον πόλεμο. Οι διοικητές του μου είπαν ότι δεν είναι νεκρός ούτε τραυματίας, αλλά ότι αγνοείται. Όταν προσπάθησα να μάθω τι συνέβη σταμάτησαν να επικοινωνούν μαζί μου», ανέφερε ο πατέρας ενός εκ των ναυτών του «Μόσκβα».

«Πήγαμε στο νοσοκομείο, είδαμε 200 τραυματίες, πολλοί με εγκαύματα. Πήγαμε και αλλού, πήραμε τηλέφωνα, δε μπορέσαμε να τον βρούμε», δήλωσε μία μητέρα ενός αγνοούμενου ναύτη.

Η Ρωσία ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και του βίντεο των μερικών δευτερολέπτων από το χτυπημένο δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσει για την τύχη του πληρώματος.

Απαντήσεις για την τύχη των «αγνοούμενων» ναυτικών ζητούν οι συγγενείς τους μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας Moskva και ζητούν από το Κρεμλίνο επίσημες απαντήσεις.

«Ο γιος μου είπε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από την ξηρά, από την πλευρά της Ουκρανίας, γιατί η πυρκαγιά δεν θα ξεσπούσε χωρίς άλλη αιτία. Στο τηλέφωνο έκλαιγε για αυτά που είδε. Μου είπε ότι υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχασαν πόδια και χέρια από τις εκρήξεις των πυραύλων και των πυρομαχικών», συνέχισε μία μητέρα ενός εκ των ναυτών.

Ανεξάρτητα ρωσικά μέσα μιλούν για τουλάχιστον 37 νεκρούς και 100 τραυματίες

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 19/04/2022