Κόσμος

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να φύγουν οι άμαχοι

18.04.2022 | 19:58 Eνσωμάτωση

Εντυπωσιακή είναι η αντίσταση στη Μαριούπολη αλλά η μάχη άνιση, με το Κίεβο να ζητά πλεον επισήμως ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal για στρατιώτες αλλά και αμάχους.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι εκτός από τους Αζόφ υπάρχουν και άλλοι στρατιώτες καθώς και πολλοί άμαχοι μέσα στις υπόγειες στοές του εργοστασίου.

Το αίτημα της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζελένσκι για ανθρωπιστικό διάδρομο δείχνει ότι επιχειρείται μια διαπραγμάτευση για όλους, δηλαδή και τους ξένους μαχητές που υπολογίζονται από τη Μόσχα σε 400.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός του κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης και κουμπάρος του Πούτιν, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, που συνελήφθη για εσχάτη προδοσία έστειλε μήνυμα μέσα από τη φυλακή προτείνοντας την ανταλλαγή του με όσους είναι μέσα στο Αζοφστάλ, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Η απάντηση της Μόσχας ήλθε με μηνύματα που έστειλαν δύο Βρετανοί στρατιωτικοί που αιχμαλωτίστηκαν στη Μαριούπολη και εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση καλώντας τον Μπόρις Τζόνσον να ασκήσει τη επιρροή του στον Ζελένσκι για να ανταλλαγούν με τον κουμπάρο του Πούτιν. Φαίνεται πως γίνεται σκληρό παζάρι στο παρασκήνιο.

Ενδεικτική των διαθέσεων του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές αμάχων στη Μπούτσα.

Η Μόσχα λέει όχι στην ανταλλαγή αιχμαλώτων όσο και στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, την ώρα που η πρωτεύουσα της Ρωσίας ετοιμάζεται για την παρέλαση της 9ης Μαΐου.

Τα πλάνα της γενικής πρόβας για την παρέλαση της 9ης Μαΐου, ημέρα κατά την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί του Ναζισμού, είναι εντυπωσιακά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/04/2022