Κόσμος

Μαριούπολη: 2.500 χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές απέναντι σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στο εργοστάσιο Azovstal

18.04.2022 | 20:33 Eνσωμάτωση

Την ύστατη μάχη απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις δίνουν οι τελευταίοι Ουκρανοί, που υπερασπίζονται ακόμη την Μαριούπολη, οχυρωμένοι στο εργοστάσιο του Άζοφσταλ. Μπορεί τα στρατεύματα των Ρώσων να ελέγχουν ολοκληρωτικά τον αστικό ιστό της πόλης, αλλά οι 2500 Ουκρανοί στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να μην παραδοθούν. Η Μόσχα εκτός από την Μαριούπολη εντείνει τα χτυπήματα σε όλη την Ουκρανική επικράτεια. Σήμερα πέντε πύραυλοι έπληξαν την Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Με όσες δυνάμεις και όπλα τους έχουν απομείνει 2.500 Ουκρανοί μαχητές υπερασπίζονται ακόμη την Μαριούπολη απέναντι στις χιλιάδες ρώσων στρατιωτών που ελέγχουν πλέον πλήρως τον αστικό ιστό της πόλης.

Μέσα στα μόλις 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εργοστασίου επεξεργασίας μετάλλων της πόλης, του Azovstal, έχουν αποφασίσει να μείνουν μέχρι το τέλος στην Μαριούπολη. Το Κρεμλίνο αναφέρει πως στο πλευρό τους μάχονται και 400 ξένοι μισθοφόροι.

Το τάγμα των Αζοφ δίνει στην δημοσιότητα πλάνα από drone στα οποία ομάδα μαχητών του, στήνει ενέδρα σε μία πομπή πολιτικών αυτοκινήτων. Οι υποδεέστεροι αριθμητικά Ουκρανοί ακινητοποιούν με πυρά τα αυτοκίνητα στα οποία γνωρίζουν πως επιβαίνουν ρώσοι στρατιωτικοί. Το γράμμα “Ζ” διακρίνεται στο συγκεκριμένο κόκκινο βαν. Ένας Ουκρανός με χειροβομβίδες καταφέρνει να εξολοθρεύσει μία ολόκληρη ομάδα Ρώσων.

Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με σωρούς αμάχων. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πυρά και τα χαλάσματα. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά τα οποία βλέπουν την παιδική τους ηλικία να πυροβολείται από τους εισβολείς.

«Είμαι ο Μακάρ και είμαι επτά ετών. Αυτό είναι το σπίτι μου. Ευχαριστώ τους «απελευθερωτές» από τη Ρωσία που το έκαναν έτσι όπως το βλέπετε» λέει χαρακτηριστικά ένα παιδί.

Η Μόσχα αυξάνει την ένταση των χτυπημάτων σε όλη την Ουκρανική επικράτεια. Πέντε πύραυλοι έπληξαν σήμερα τα περίχωρα της Λβίβ στα δυτικά της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας λέει πως η Ρωσία είναι πλέον έτοιμη να εξαπολύσει την τελική της επίθεση για την κοιλάδα του Ντονμπάς.

«Οι εισβολείς ετοιμάζονται για επίθεση στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να εξασφαλίσουν βιώσιμο διάδρομο από ξηράς για την κατεχόμενη περιοχή της Κριμαίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Μοτουζιάνικ.

Μετά από 54 ημέρες πολέμου οι Ουκρανοί εξακολουθούν να θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους. Εκατοντάδες νέοι τάφοι ανοίγονται καθημερινά στο Ιρπίν, στα προάστια του Κιέβου για τα θύματα της ρωσικής θηριωδίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/04/2022