Οικονομία

Κοζάνη: Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου

06.04.2022 | 20:33 Eνσωμάτωση

Φωτοβολταϊκό πάρκο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών εγκαινίασε στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός.

Άλμα που μας φέρνει πιο κοντά στην «πράσινη» μετάβαση αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη νοτιοανατολική Ευρώπη που εγκαινίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε μιλάμε για την αιολική, είτε πρωτίστως για την ηλιακή, είναι σήμερα η φθηνότερη και ασφαλέστερη μορφή ενέργειας».

Πρόκειται για έργο μαμούθ που κόστισε 130 εκ. ευρώ. Η μονάδα θα παράγει 350 γιγαβατώρες ανά έτος καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προσωρινά θα αυξηθεί σημαντικά η εξόρυξη λιγνίτη κατά 50% την επόμενη διετία ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο το οποίο υπό κανονικές συνθήκες είναι πάντα αισθητά φθηνότερο.

«Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά τον λιγνίτη. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά – το τονίζω – προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη».

«Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να τους επιδοτεί όσο το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/04/2022