Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επέβαλε η διεθνής κοινότητα μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Ρωσία πάντως φαίνεται να αψηφά τις κυρώσεις δηλώνοντας ότι έχει αρκετά μέσα για να αντέξει.Την ίδια στιγμή δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα. Η Ουκρανία ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ενώ κήρηξε στρατιωτικό νόμο στις αυτονομιστικές περιοχές.
Νέες εκρήξεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Ο ήχος των βομβαρδισμών στα ουκρανικά σύνορα τείνει να γίνει καθημερινότητα. Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέες του δηλώσεις δεν αποκλείει τη διπλωματική επίλυση της κρίσης έστω και την τελευταία στιγμή δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν έντονη κινητικότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία.
Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού εθεάθησαν επίσης στην περιοχή των συνόρων. Στο χθεσινό του νέο διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαρίθμησε τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
«Θέτουμε σε ισχύ πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα Ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, VTR και τις στρατιωτικές τράπεζες.Θέτουμε σε ισχύ επίσης ολοκληρωμένες κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάϊντεν εμφανίστηκε αρκετά εκνευρισμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
«Ποιος στο όνομα του θεού δίνει το δικαίωμα στον Πούτιν να κυρήξει τις αυτονομιστικές περιοχές κτήμα του ενώ ανήκουν στους γείτονες του.Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί μία σθεναρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα και η Ευρώπη με τις κυρώσεις της στοχεύει στη ρωσική ελίτ με τη Γερμανία να παγώνει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 ενώ δεν αποκλείει ακόμα και την ακύρωση της σύμβασης.
Την ίδια στιγμή στην Ουκρανία γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία σε περίπτωση βομβαρδισμών και η κυβέρνση ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Από σήμερα επιστρατεύονται έφεδροι ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Στρατιωτικός νόμος σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Ξεκίνησε η επιστράτευση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος . Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Το MEGA και ο δημοσιογράφος Γιάννης Χαραμίδης, βρίσκονται στο Κίεβο και μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις.
«Αξίζει να σημειωθεί πως στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις όπλων. Ουκρανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν όπλα από τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα».
«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.
Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν την Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.