Ελλάδα

Σαρτζετάκηδες & Πενταράκηδες: Η άγνωστη βεντέτα & ο σασμός που έβγαλε Πρόεδρο της Δημοκρατίας

04.02.2022 | 17:40 Eνσωμάτωση

Μία βεντέτα που κόντεψε να αφανίσει δυο οικογένειες, οι νεκροί πάνω από 140 και η αρχή της να χάνεται στα 1910. Βάσταξε 75 χρόνια. Τελείωσε το 1985 μέσα στην Βουλή και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι πρωταγωνιστές της είχαν ξεχάσει πως ξεκίνησε. Ήταν λόγοι τιμής λένε, ατιμάστηκε μία γυναίκα.

«Τον αδερφό μου τον σκότωσε με πολυβόλο ο Λευτέρης Σαρτζετάκης. Ο πατέρας μου μέρα νύχτα έκλαιγε. Η μάνα μου έβαλε τις αδερφές μου να φορέσουν τσεμπέρια μαύρα. Άκουγα τον πατέρα μου να λέει ότι πρέπει να δράσω εγώ. Κι έδρασα.  Τον χτύπησα σε κεντρικό δρόμο των Χανίων. Και οι 10 ένορκοι ψήφισαν “αθώος”.», είπε ο Βαγγέλης Πεντάρης.

Στο LIVE NEWS θα μιλήσει ένας από του πρωταγωνιστές ίσως της πιο αιματηρής βεντέτας της Κρήτης για το τέλος που, όπως έγραψαν οι εφημερίδες, έφερε η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη με την θετική ψήφο του στην εκλογή του εχθρού του.

«Εγώ ήμουν σε άθλια κατάσταση και μπαίνω μέσα, τα μάτια μου βουρκωμένα, και μου λέει ο πρόεδρος «τι συμβαίνει Βαγγέλη;». Λέω ψήφισα τους φονιάδες του αδερφού μου για να μην πέσει η κυβέρνηση μας, λέω σκοτώσανε με πολυβόλο τον αδερφό μου και ψήφισα τους φονιάδες του αδερφού μου», πρόσθεσε.

Η πολύχρονη βεντέτα ανάμεσα στις δύο οικογένειες θα πάρει τέλος. Ο Ευάγγελος Πεντάρης θα μιλήσει με θαυμασμό για τον αδέκαστο Χρήστο Σαρτζετάκη, που αν και δεν είχε προσωπική εμπλοκή στην βεντέτα και μόνο ότι έφερε το αίμα των Σαρτζετάκηδων ή Σαρτζέτηδων, ήταν αρκετό για να τον βάλει στο αντίπαλο στρατόπεδο.

«Προσέφερε στην πατρίδα του, την Κρήτη. Αν δεν ήταν ο Πρόεδρος Σαρτζετάκης, ο εισαγγελέας τότε που ανέκρινε τους φονιάδες του Λαμπράκη, δεν θα ξέραμε τίποτα. Έδειξε θάρρος».

Ο ίδιος θα πει πως η βεντέτα είχε σβήσει από όταν πήρε εκδίκηση για τον αδερφό του.

Η ψήφος του στην εκλογή Σαρτζετάκη ήρθε να βάλει και την σφραγίδα του σασμού, που αφόπλιζε πλέον κάθε χέρι που θα έψαχνε αφορμή να συνεχίσει την αιματοχυσία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/02/2022