Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ξεπέρασαν τους 22.000 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Προς σταδιακή άρση των μέτρων

18.01.2022 | 12:55 Eνσωμάτωση

Ξεπέρασαν χθες τους 100 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση. Τα τελευταία 24ωρα πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει μια σταθεροποίηση.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα να παρουσιάζει μία σταθεροποίηση, οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας όμως παραμένουν στα ύψη και τρομάζουν.

Χθες ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ξεπέρασε το φράγμα των 100, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ασθενών με CoViD από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε τις 22.000.

Οι διασωληνωμένοι χθες άγγιξαν τους 672, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 472.

Προς σταδιακή άρση των μέτρων

Λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία αποκλιμάκωσης των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται να επανέλθει η μουσική στην εστίαση και να διευρυνθεί το ποσοστό της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, ενδεχομένως και από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Σε δεύτερη φάση, δηλαδή από τι αρχές Φεβρουαρίου – αν δεν υπάρξει ανατροπή των υφιστάμενων υγειονομικών δεδομένων – θα αρθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση.

Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αύριο Τετάρτη, στη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ σύμφωνα με την οποία τo 13% των ασθενών με κορωνοϊό μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό και μετά την πάροδο της δεκαήμερης καραντίνας.

Μάλιστα, ορισμένοι από όσους συμμετείχαν στη μελέτη διατήρησαν αυτά τα επίπεδα μέχρι και 68 ημέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό.

Σε δύο μέρες, την Πέμπτη 20/1, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, ώστε να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/01/2022