Ελλάδα

Κορωνοϊός – Αποκλιμάκωση της διασποράς στις αρχές Φεβρουαρίου «βλέπουν» οι επιστήμονες – Υπό πίεση τα νοσοκομεία

15.01.2022 | 12:55 Eνσωμάτωση

Αν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει γίνει ουσιαστική αποκλιμάκωση της έξαρσης. Η αναμενόμενη ύφεση συνδέεται με την μεγάλη πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να καλύψει και τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών που είχαν αποφύγει μέχρι τώρα τον εμβολιασμό.

Η σταθεροποίηση, αν και σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, εκτιμάται από τους ειδικούς ως η αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου, με την Όμικρον να επικρατεί ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές και το 90% όπως φαίνεται από το ιικό φορτίο στα λύματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε στο MEGA για την μετάλλαξη όμικρον αλλά και για το αν θα χρειαστούμε ακόμα μια δόση.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 72 θάνατοι με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 679.

Το άνοιγμα των σχολείων με εκτεταμένο testing φέρνει συνεχώς «στο φως» και νέους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη κατά 30%.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος σε συνέντευξή του δήλωσε πως όποιος νοσήσει με την Όμικρον δεν κινδυνεύει από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σε δύο εβδομάδες μπορεί τα κρούσματα να πέσουν στα 3.000 αν τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά όπως τώρα.

Με βάση την θετική εικόνα που διαμορφώνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που έχουν αποφασίσει να τα παρατείνουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Υπό πίεση τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παρά τη μείωση των κρουσμάτων

Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η πίεση παραμένει στα νοσοκομεία και δη αυτά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Χθες στο Ιπποκράτειο είχαμε 33 εισαγωγές, ενώ πέντε παιδιά νοσηλεύονται χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου που εφημερεύει σήμερα, δεν υπάρχει κενή ΜΕΘ, ωστόσο η ροή ασθενών μέχρι στιγμής είναι μειωμένη.

Πάτρα – Γεμάτες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων – Σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τα μη Covid περιστατικά

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας, καθώς περισσότεροι από 200 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα δυο νοσοκομεία της περιοχής.

Μάλιστα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων αποφάσισαν να στέλνουν τη μη Covid περιστατικά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Συγκεκριμένα, στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό έχουν φτάσει τους 217 νοσηλείες, ενώ κενή είναι μόλις μία κλίνη ΜΕΘ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/01/2022