Πολιτική

Μητσοτάκης – Ανακοίνωσε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

14.01.2022 | 20:18 Eνσωμάτωση

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που ήδη δόθηκε στους εργαζόμενους.

Από την πρώτη του έτους ο κατώτατος μισθός καταβάλλεται στους εργαζόμενους αυξημένος κατά 2%.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, την ακρίβεια να τρέχει και τους εργαζόμενους να χάνουν μεγάλο της αγοραστικής τους δύναμης ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται νέα γενναιότερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική,. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας να εξετάσει το χρόνο της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να αναμένεται την πρωτομαγιά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες να ξεπεράσει και το 6% με τον μισθό να διαμορφώνεται στα 703€ από 663 που τρέχει από την αρχή του έτους.

Η αύξηση είναι ένα παραπάνω βοήθημα για τους εργαζόμενους αλλά οι εργοδότες ζητούν παραπάνω κίνητρα μετά τα αλλεπάλληλα λοκντάουν και τις αυξήσεις των προϊόντων.

Για εξαγγελίες πανικού κάνει λόγο η αντιπολίτευση. «Ο κ. Μητσοτάκης, που μέχρι τώρα έλεγε πως δεν αντέχει η οικονομία άλλη αύξηση, τάζει αυξήσεις από Μάιο και βλέπουμε. Οι εξαγγελίες πανικού για να συγκρατήσει την οργή των πολιτών και την κατάρρευσή του πέφτουν στο κενό» σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Η τραυματισμένη αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη δε διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις» πρόσθεσε το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ σημείωσε πως «έχουμε φτάσει στο σημείο ο σημερινός μέσος μισθός να είναι στα επίπεδα που βρίσκονταν ο κατώτατος πριν μια δεκαετία».

Ούτε κάλπες, ούτε ανασχηματισμός

Το άρωμα εκλογών που προσδίδουν οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού διέψευσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι ούτε κάλπες θα στήσει ούτε όμως θα προχωρήσει και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία διοτι αυτό θεωρώ ότι είναι το θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα θυμάστε ότι υπήρχε πάντα αυτή η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού. Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά τα οποία ξέρετε για εμένα;».

«Μας χωρίζει άβυσσος»

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε εμφατικά και τα σενάρια οποιασδήποτε μελλοντικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. «Με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Πολιτική, πολιτιστική, αξιακή» τόνισε.

Αν και σημείωσε ότι τίποτε δεν μένει σταθερό στην πολιτική άφησε αιχμές για την έως τώρα τοποθέτηση του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

«Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία» πρόσθεσε.

Αν και αναγνώρισε την κυβερνητική φθορά ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα με τη ΝΔ αλλάζει πίστα και γι’ αυτό η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από τις εκλογές του ’19.

Νέα μέτρα για τους πληττόμενους κλάδους

Ανοίγει και άλλο η βεντάλια των μέτρων στήριξης, καθώς με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, μπαίνουν και άλλοι κλάδοι πληττόμενων επιχειρήσεων στην αναστολή εργασίας.

Ειδικότερα, προβλέπονται αναστολές (534 €) για σύνολο προσωπικού σε θέατρα, χώροι εκδηλώσεων, διοργανώσεις γάμων και παιδότοπους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/01/2022