Ελλάδα

Κορωνοϊός – Επί ποδός για την πορεία των κρουσμάτων

13.01.2022 | 16:43 Eνσωμάτωση

O αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται την ώρα που οι ειδικοί διαφωνούν στην ερμηνεία του φαινομένου, κάποιοι βλέπουν ήδη φως στην άκρη του τούνελ θεωρώντας πιθανό να έχει φτάσει την κορυφή.

Άλλοι πάλι βλέπουν πιθανότερο πως τα χειρότερα είναι μπροστά και θα τα δούμε σε λίγες ημέρες.

«Θα αυξηθούν κι άλλο οι νοσηλείες στην Ελλάδα. Οι νοσηλείες ακολουθούν λίγες εβδομάδες μετά τα κρούσματα. Πρέπει να περιορίσουμε το πέρασμα των κρουσμάτων στους μεγαλύτερους, τους ευπαθείς και τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Το φαινόμενο του ριμπάουντ κρουσμάτων σε άλλες χώρες τόνισε μιλώντας στο LIVE NEWS και ο Νίκος Τζανάκης.

Αυτό που λέει ο καθηγητής Τζανάκης είναι αυτό που αποτυπώνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ με αύξηση νοσηλειών κατά 33% αλλά και την Ευρώπη με ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών στη Γαλλία που έφτασαν τις 23371 νοσηλείες με 3149 σε ένα μόλις 24ωρο και 3969 σε ΜΕΘ με 492 σε 24 ώρες.

Γαλλία: Αυξάνονται οι νοσηλείες

23.371 συνολικά
3.149 σε 24 ώρες
3.969 σε ΜΕΘ
492 νέες εισαγωγές

Ρεκόρ κρουσμάτων και σε Γερμανία και Αυστρία

Γερμανία 80.430
Αυστρία 18.427

Η απότομη αύξηση κρουσμάτων «όμικρον» στη Γερμανία εμφανίστηκε λίγο πριν την πρωτοχρονιά με τον Γερμανό Υπουργό Υγείας να χτυπάει καμπανάκι.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα στην Αυστρία ξεπέρασαν τα 17.000 για πρώτη φορά την Τετάρτη με 17.006.

Αυτή η αντεπίθεση του κορωνοϊού κάνει πολλούς να λένε πως κάθε κουβέντα για χαλάρωση των μέτρων είναι εξοργιστική.

«Είναι εξοργιστικό να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων όταν έχουμε τσουνάμι θανάτων. Έχουμε δύο τσουνάμι. Ένα της Δέλτα και ένα της Όμικρον. Πρέπει οπωσδήποτε να πέσουν τα κρούσματα», είπε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Πάντως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε παράταση των μέτρων τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμα και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, με 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι πελάτες, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές παντού και διπλές ή αυξημένης προστασίας στα ΜΜΜ και τα σούπερ μάρκετ ,συνεχίζεται η τηλεργασία και μένει το πλαφόν στα 1.000 άτομα στα γήπεδα.

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται συνεχώς όμως η κατάσταση στα νοσοκομεία δείχνει πως δεν θα έρθει εύκολα η χαλάρωση καθώς η πίεση είναι τεράστια.

«Εισαγωγές …70 ράντζα…πως λέει η κυβέρνηση ότι δεν είναι τίποτα κακοί θα περάσει», δήλωσε ο Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων «ΑΤΤΙΚΟΝ», Γιώργος Σιδέρης.

Ειδικοί από την άλλη λένε πως αν και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 50 φορές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ αυξήθηκαν 1,5 φορά.

Μέσα σε όλα τα άλλα και ένα ατύχημα από μία ψευδοροφή που έπεσε στον Ευαγγελισμό τραυματίζοντας υγειονομικούς έρχεται να δείξει τις ανάγκες των νοσοκομείων όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές.

Σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι εικόνες ταλαιπωρίας, με πολίτες να σχηματίζουν ουρές πολλών μέτρων για να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε όχι μόνο ότι θα αυξηθούν τα σημεία testing αλλά και ότι θα γίνονται δωρεάν PCR test!

Στις ήδη υπάρχουσες δομές του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ θα προστεθούν, με τη συμβολή του στρατού, άλλα 50 σημεία και θα φτάσουν τα 10.

PCR test – Δωρεάν με τη συμβολή του στρατού

Ο στρατός θα συνδράμει για να αυξηθούν τα σημεία όπου οι πολίτες θα μπορούν να διενεργούν δωρεάν PCR test, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «στις ήδη υπάρχουσες δομές του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ θα προστεθούν, με τη συμβολή του στρατού, άλλα 50 σημεία και θα φτάσουν τα 100. Εκεί, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν PCR test.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας και Άμυνας, αποφασίστηκε ο στρατός να συμβάλλει στη διενέργεια δωρεάν PCR test στον πληθυσμό της χώρας.

Ο κ. Πλεύρης σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ εξήγησε ότι στην χώρα μας έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την δωρεάν διάθεση πολλών self test, πολλά σημεία για να γίνονται δωρεάν rapid και PCR, με το μοριακό τεστ όπως κάνουν όλες οι χώρες, να συνδέεται κυρίως με επιβεβαίωση νόσησης και σε ανεμβολίαστους.

«Όταν είσαι η πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους σημαίνει ότι ελέγχεις πολύ περισσότερο τον πληθυσμό και έχεις πολύ περισσότερα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε επιλέξει αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστες μέθοδοι και επειδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην Όμικρον, που κατά βάση η νόσηση και σε πληθυσμό νεότερο, είναι νόσηση που δεν εγκυμονεί κινδύνους όπως τα άλλα στελέχη, είναι για εμάς πιο σημαντικό να τα βρίσκουμε και να κάμπτουμε την μεταδοτικότητα παρά να αναλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα στην πλήρη θετικοποίηση των πάρα πολλών κρουσμάτων που βρίσκονται».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 13/01/2022