Πολιτική

Νταβίντ Σασόλι – Πέθανε ξαφνικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

11.01.2022 | 20:36 Eνσωμάτωση

Ημέρα θλίψης η σημερινή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο Νταβίντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή.

Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, στα κτίρια των οποίων οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Βαθιά συγκινημένη η πρόεδρος της Κομισιόν τον αποχαιρέτησε μιλώντας στα Ιταλικά.

«Σήμερα είναι μία ημέρα θλίψης για την Ευρώπη. Η Ένωσή μας έχασε έναν παθιασμένο Ευρωπαίο, έναν ειλικρινή δημοκράτη και έναν ενάρετο άνθρωπο».

Ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1956 και ο δρόμος του σύντομα τον οδήγησε στα μονοπάτια της δημοσιογραφίας και η καριέρα του εκτοξεύθηκε.

Έγινε κεντρικός παρουσιαστής του TG1 και το 2007 αναπληρωτής διευθυντής του δικτύου.

Αυτή που τον σαγήνευσε όμως ήταν η πολιτική. Το 2009 εντάχθηκε στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έγινε ηγέτης της ομάδας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το 2014 όπου και εκλέγεται αντιπρόεδρος.

Ήταν τόσο αγαπητός, που το 2019, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν την τελευταία στιγμή να τον αναδείξουν στο ανώτατο αξίωμα του κοινοβουλίου της Ευρώπης σώζοντας την ενότητα των θεσμών.

Μία μέρα πριν μπει στο νοσοκομείο για τελευταία φορά ανέβασε μήνυμα στο Twitter

«Σας εύχομαι καλές διακοπές, καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος. Τα Χριστούγεννα γεννιέται η ελπίδα».

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επέτρεψε στις οικογένειες που το είχαν ανάγκη να τρώνε στο εστιατόριο του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν κλειστό. Την θλίψη του για την ξαφνική απώλεια του Σασόλι εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/01/2022