Ελλάδα

Νίκος Μίχος – Ελεύθερος παρά το εισαγγελικό «όχι»

10.01.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Την οργή του δημοκρατικού κόσμου, των θυμάτων της Χρυσής Αυγής αλλά και των συνηγόρων τους προκάλεσε η απόφαση αποφυλάκισης του πρώην βουλευτή Νίκου Μίχου που καταδικάστηκε ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Νίκος Μίχος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2013 λίγο μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του, απειλούσε δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του, τον άλλοτε «σύντροφο» του Ηλία Παναγιώταρο.

Τελικά, σήμερα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να κάνει δεκτή τη δεύτερη αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που είχε καταθέσει, αφήνοντάς τον ελεύθερο μετά από 15 μήνες, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο ΑΤ της περιοχής του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης από το Εφετείο.

«Η πολιτική αγωγή είχε επισημάνει ήδη από το χρόνο έκδοσης της απόφασης ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ιδίως σε στελέχη της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Μία από αυτές είναι και η ποινή του Μίχου. Είναι επόμενο ότι από εδώ και πέρα θα αποφυλακίζονται όσοι έχουν μικρές ποινές πέντε και έξι ετών», λέει ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Αιγύπτιων αλιεργατών.

Ομόφωνα «ναι» παρά το εισαγγελικό «όχι»

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη παρά την αντίθετη εισαγγελική εισήγηση για το καταδικασμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης σε κάθειρξη έξι ετών.

Οι πέντε εφέτες έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του Νίκου Μίχου ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έχει μόνιμη διαμονή και μαζί με τα μεροκάματα έχει εκτίσει μέχρι σήμερα ποινή 25 μηνών και 18 ημερών.

Ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα»

Ο Νίκος Μίχος μέχρι και την αποχώρησή του από την Χρυσή Αυγή το 2017 συντασσόταν απόλυτα με την δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Τον Ιούνιο του 2014 μέσα στο Κοινοβούλιο είχε κινηθεί απειλητικά προς το μέρος του τότε βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου μέχρι που παρενέβη ο Πύρρος Δήμας κάνοντάς τον να σταματήσει.

Ο Νίκος Μίχος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013.

Ποιοι άλλοι Χρυσαυγίτες έχουν κάνει αίτηση αποφυλάκισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλα μέλη της ΧΑ που έχουν καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης και μπορεί να τους δούμε έξω από τη φυλακή.

Ηλιόπουλος, Μπαρμπαρούσης έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις αποφυλάκισης οι οποίες όμως έχουν απορριφτεί, ενώ την προσεχή Τετάρτη θα συζητηθεί η αίτηση του πρώην ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/01/2022