Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Φλώρινα

10.01.2022 | 20:30 Eνσωμάτωση

Έντρομοι οι κάτοικοι πετάχτηκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους. Η έντονη πάντως μετασεισμικη δραστηριότητα κάνει τους σεισμολόγους να εκτιμούν ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.

Οι εικόνες από κινητά τηλέφωνα και κάμερες ασφαλείας σπιτιών, κατοίκων της Φλώρινας, που έζησαν τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ κατέγραψαν τη γη να σείεται.

Ακόμα και ένας λέβητας 300 κιλών σε διαμέρισμα 6ου ορόφου, τραντάζεται την ώρα του σεισμού, με τη βοή να συγκλονίζει.

Η ώρα ήταν 23:43 πριν από τα μεσάνυχτα, όταν τα 5,3 Ρίχτερ χτύπησαν τη Φλώρινα… Το επίκεντρο εντοπίστηκε μόλις 2 χλμ από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Η ισχυρή δόνηση γίνεται αισθητή στην περιοχή της Πρέσπας, στην Κοζάνη αλλά και την Καστοριά, καθώς επίσης και στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και έντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ πολλοί πέρασαν το βράδυ στα αυτοκίνητα τους ή σε σπίτια φίλων και συγγενών έξω από την πόλη.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, αλλά προειδοποιούν για πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα συνεχιστεί πιθανόν και για εβδομάδες.

«Το καλό είναι ότι έχουμε καταγράψει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε γράψει πάνω από 30 μετασεισμούς και αυτό δείχνει κατά πάσα πιθανότητα, το τονίζω κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Ο σεισμός προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κάποια παλιά κτίρια της πόλης αλλά όχι κατολισθήσεις… Σοβάδες και κεραμίδια που έπεσαν προξένησαν φθορές σε καταστήματα και παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μόνο δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο καθώς δεν ένιωθαν καλά.

«Επειδή στην πόλη και στα γύρω χωριά είναι παλιά κτίρια αφενός μεν να μην κατοικούμε αν έχουν υποστεί ζημιές αφετέρου να μη διερχόμαστε από μπροστά» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Με το πρώτο φως της ημέρας συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών.

Με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη για λόγους ασφαλείας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/01/2022