Οικονομία

Ανατιμήσεις – Κυβερνητικά μέτρα για την ενέργεια – Στα 42 ευρώ η επιδότηση

07.01.2022 | 17:34 Eνσωμάτωση

Με την ακρίβεια στην ενέργεια να «γονατίζει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η κυβέρνηση προσπαθεί, με νέες επιδοτήσεις ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ, να ελέγξει τη κατάσταση.

Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές εκτοξεύτηκαν και παρέσυραν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 180%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2%, το ρεύμα κατά 37,8% και τα υπόλοιπα καύσιμα κατά 24,9%, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι συνεχής ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην αυξηθούν οι τιμές προϊόντων.

Όπως ανακοινώθηκε, γι’ αυτόν τον μήνα θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας και τον Φεβρουάριο η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

Στα νοικοκυριά, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και στις επιχειρήσεις οριζόντια.

Στα νοικοκυριά για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ, με το κόστος του μέτρου να αγγίζει τα 157 εκατομμύρια ευρώ. Ανεξαρτήτως δικτύου θα επιδοτηθούν αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Στο φυσικό αέριο η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το μέτρο αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους, κατοικίας ή παρόχου.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα φτάσει τα 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/01/2022