Υγεία

Κορωνοϊός – «Δέλτα» & «Όμικρον» χτυπούν αλύπητα τα νοσοκομεία

06.01.2022 | 20:08 Eνσωμάτωση

Από αύριο μπαίνει σε εφαρμογή η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, με το ΕΣΥ να λυγίζει από τα χιλιάδες κρούσματα σε υγειονομικούς.

Στις μυλόπετρες των δυο μεταλλάξεων στενάζουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η Δέλτα κρατά γεμάτες τις ΜΕΘ και η Όμικρον προσβάλλει τους υγειονομικούς με τις επισκέψεις και τις εισαγωγές να αυξάνονται αλματωδώς από εφημερία σε εφημερία.

«Ήδη υπάρχει μεγάλη πίεση. Υπερβαίνουμε εαυτόν αυτή τη στιγμή. Με τη μετάλλαξη όμικρον υπάρχει μεγαλύτερη πίεση λόγω της υπερμετάδοσης» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Λαμίας Βαγγέλης Οικονόμου.

«Επιστρέφουν με κορωνοϊό»

Οι εφημερίες έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έχουν νοσήσει και ξεπερνούν αυτήν την ώρα τους 2.000 και οι οποίοι καλούνται βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ να επιστρέψουν στα νοσοκομεία στις πέντε ημέρες, πριν καλά καλά αναρρώσουν από τον κορωνοϊό.

«Πέντε ημέρες δεν φτάνουν για να γυρίσουν στις δουλειές του οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Θα πρέπει να παραμείνουν παραπάνω» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας πως χρειάζονται «τουλάχιστον 8 με 10 μέρες, να κάνουν και pcr και να γυρίσουν».

Το θέμα της αλλαγής του πρωτοκόλλου για την πενθήμερη καραντίνα έχει φτάσει σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών και στο υπουργείο Υγείας με τους υγειονομικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τα πρωτόκολλο.

«Είναι τελευταίας στιγμής πρωτόκολλα ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις πριν την εμφάνιση της πανδημίας, πάνω σε αυτή την ανάγκη έρχονται να βγάλουν τώρα αυτό το κατάπτυστο των πέντε ημερών» σημείωσε ο καρδιολόγος του «Ευαγγελισμού» Φώτης Τουλγαρίδης.

Νοσούν στις εφημερίες

Στις εφημερίες παρατηρείται τριπλασιασμός των επισκέψεων και κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες covid.

Η εφημερία του νοσοκομείου της Νίκαιας έκλεισε το μεσημέρι με 35 εισαγωγές με αποτέλεσμα να στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία ενώ στο Λαϊκό οι εισαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν στις 52 από 22 που είχε κατά μέσο όρο.

«Αλλά τώρα πια υπάρχει μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά του ιού ούτως ή άλλως. Άρα λοιπόν θα ήταν απαραίτητο σήμερα να είναι οι συνάδελφοι στα πόστα τους προκειμένου να βοηθήσουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει έτοιμα τα «φύλλα πορείας» προς τους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν αρχίσει οι επιτάξεις των υπηρεσιών τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/01/2022