Υγεία

Κορωνοϊός – Στη δίνη της «Όμικρον» ο πλανήτης – Στα ύψη τα κρούσματα

05.01.2022 | 16:37 Eνσωμάτωση

Η πανδημία σαρώνει την χώρα. Νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσουν τα ημερήσια κρούσματα και σήμερα.

«Από την πρωινή εικόνα που είδα στην καταμέτρηση που υπάρχει από τον ΕΟΔΥ, πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, ίσως λίγο περισσότερα ή λίγο λιγότερα», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Εχθές Τρίτη εντοπίστηκαν 50.126 νέες μολύνσεις, με τη μετάλλαξη Όμικρον πλέον να κυριαρχεί. Ενδεικτικό είναι ότι το 83% των κρουσμάτων στην Κρήτη ανήκουν στη μετάλλαξη Όμικρον ενώ άνω του 80% είναι το ποσοστό των κρουσμάτων όμικρον στην Αττική.

Σοκαριστικά και τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα. Αύξηση 95% παρουσίασε το μέσο ιικό φορτίο στην Αττική σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά 170% αυξήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώ το ιικό φορτίο εκτοξεύτηκε κατά 516% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Και όλα αυτά όταν τα νοσοκομεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

«Δεν αντέχουμε και αναγκαστικά λειτουργεί με ελλείψεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επαρκεί περίθαλψη των ασθενών, αλλά κάνουμε ως εκεί που μπορούμε γιατί δεν μπορούμε και να ξεπεράσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες».

ΠΟΥ: Η εξάπλωση της «Ο» μπορεί να φέρει νέα μετάλλαξη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ για το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή», λέει η Κάθριν Σμόλγουντ, επικεφαλής έκτακτων καταστάσεων ΠΟΥ.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται σε όλες τις χώρες.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέγραψαν το ρεκόρ του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων, η Γαλλία ξεπέρασε τις 271.000 νέες μολύνσεις, η Βρετανία τις 218.000, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν η Αυστραλία με πάνω από 67.000 κρούσματα και το Ισραήλ με 12.000 νέες μολύνσεις.

Ήδη η Δανία ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι που διαγνώσθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/01/2022