Ελλάδα

Κορωνοϊός – Πρώτο κουδούνι στην σκιά της «Όμικρον» – Το σχέδιο για τα σχολεία

03.01.2022 | 17:09 Eνσωμάτωση

Στο ερώτημα του τι θα γίνει με τα σχολεία θα απαντήσουν αύριο οι λοιμωξιολόγοι, με τη βούληση της κυβέρνησης να παραμένει η επαναλειτουργία τους στις 10 Ιανουαρίου.

«Η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει όλα τα όπλα της επιστήμης και να λειτουργήσουν στις 10 Ιανουαρίου με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο τα σχολεία», είπε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως στοχεύει στο άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους, με την επιτροπή πάντως να έχει τον τελευταίο λόγο.

Η Όλγα, μητέρα, τάσσεται υπέρ μιας πιθανής παράτασης των διακοπών από τα σχολεία.

«Δε θα έβλεπα αρνητικά να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα μετά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης ο οποίος εκτιμά πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 12 με 15 Ιανουαρίου.

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου».

«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων.

Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», σημείωσε από τη μεριά του ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου.

Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, στο επίκεντρο των αλλαγών στα πρωτόκολλα είναι αύξηση του testing, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και τα 3 self-tests την εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κλειστά τα σχολεία. Με μια αλλαγή στα τεστ και τα πρωτόκολλα μπορούν να ανοίξουν κανονικά», λέει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Αλλαγές αναμένονται και στα πρωτόκολλα που αφορούν τις περιπτώσεις κρουσμάτων. Το 50%+1 αναμένεται να μειωθεί στο 30%, προκειμένου ένα τμήμα να κλείσει ενώ σε testing θα υποβάλλονται οι μαθητές όλης της τάξης.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι γονείς πείθονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τα ποσοστά πάντως να παραμένουν χαμηλά.

Με τον κίνδυνο οι σχολικές μονάδες να γίνουν αναμεταδότες του ιού, αρκετοί ειδικοί τάσσονται υπέρ μιας μικρής παράτασης ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Διχασμένοι οι γονείς

Σε δίλημμα βρίσκονται γονείς πολλών παιδιών οι οποίοι από τη μία δε θέλουν να κλείσουν τα σχολεία, από την άλλη ωστόσο δεν σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά τους και να γυρίσουν άρρωστα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 03/01/2022