Ελλάδα

Κορωνοϊός – Περίπου 40.000 τα κρούσματα σήμερα

03.01.2022 | 16:42 Eνσωμάτωση

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σφυροκοπά την Ελλάδα, με τα δεκάδες χιλιάδες ημερήσια κρούσματα των τελευταίων ημερών να έχουν προκαλέσει πρωτόγνωρη κατάσταση στη χώρα.

Η σημερινή μέρα δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι μολύνσεις θα είναι περίπου 40.000.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ θα γίνουν όπως συνήθως περίπου στις 18:00 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, ουρές πολλών μέτρων σχηματίζονται καθημερινά έξω από φαρμακεία, Κέντρα Υγείας και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για ένα διαγνωστικό τεστ.

Τουλάχιστον 500 rapid tests έχουν διενεργηθεί από το πρωί στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στον Άγιο Δημήτριο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Τα ρεβεγιόν που σήμαναν περισσότερες συναντήσεις πολιτών σε κλειστούς χώρους, έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα αποτελέσματά τους.

Μέχρι στιγμής, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το καθολικό lockdown, αλλά οι ειδικοί επιμένουν για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Διχάζει το άνοιγμα των σχολείων

Κάτω από το βάρος της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων, συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Επιστημόνων, προκειμένου να εισηγηθούν το άνοιγμα ή όχι των σχολείων αλλά και με ποια μέτρα.

Διχασμένη φαίνεται να είναι η επιστημονική κοινότητα, με κάποιους να ζητούν να μην ανοίξουν τώρα τα σχολεία, και κάποιους άλλους να προτείνουν να γίνει κανονικά το άνοιγμα τους, με ειδικά όμως υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας.

Τα τρία σενάρια:

– To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test

– Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου

– Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

– Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test

– Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης

– Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7

– Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 03/01/2022