Ελλάδα

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι η ταχύτερα μεταδιδόμενη νόσος στην ιστορία

02.01.2022 | 20:05 Eνσωμάτωση

Για την μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες η Όμικρον είναι ο ταχύτερα μεταδιδόμενος ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας – ακόμα και από αυτόν της ιλαράς. Πως μπορεί λοιπόν αυτή η επιθετική μετάλλαξη να οδηγήσει ακόμα και στο τέλος της πανδημίας;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος, δίνει απαντήσεις μιλώντας στο MEGA. «Πότε και πώς θα έρθει το τέλος της πανδημίας;» η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι ότι υπό προϋποθέσεις το τέλος της πανδημίας είναι εφικτό το καλοκαίρι του 2022.

«Αν φοράμε μάσκες αρκετά, αν πάρουμε αρκετά αντισώματα από τα εμβόλια, εγώ πιστεύω σε 6-8 μήνες, το καλοκαίρι η πανδημία τελειώνει» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος, προσθέτοντας: «Εγώ δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε lockdown. Χρειαζόμαστε κουβέντα. Να πάμε σε κάθε οικογένεια κάθε εκκλησία κάθε σχολείο και να τους πούμε πώς μπορούμε να το σταματήσουμε. Γιατί τώρα οι γιατροί δεν θα σταματήσουν την πανδημία. Ο άνθρωπος θα το σταματήσει».

Στο ερώτημα αν «μπορώ να περάσω τον κορωνοϊό σαν κρύωμα;», ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε: «Αν έχεις πάρει το εμβόλιο και έχεις πάρει και το booster και έχεις αρκετά αντισώματα αν κολλήσεις τον ιό, ένα κρύωμα θα έχει σε’ σενα /έχουμε την απάντηση πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι τόσο σοβαρό σε κάτι πιο απλό. Σαν κρύωμα».

«Θα χρειαστεί τέταρτη δόση;»

Ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι για να μη χρειαστεί τέταρτη δόση, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η τρίτη. «Αν δε θέλετε άλλο booster, αν δεν θέλει και ο κόσμος να μάθει άλλα ελληνικά γράμματα, αν αρκετό κόσμος πάρει τα εμβόλια, τα δύο και το booster τώρα, για τέταρτο και για πέμπτο ούτε θα μιλάμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς παρά τη μεγάλη μεταδοτικότητα της όμικρον ενθαρρυντικό μήνυμα αποτελούν τα ελαφριά συμπτώματα νόσησης.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν εμβολιασμούς, έχει ήδη ανοίξει την τέταρτη δόση για τον ευάλωτο πληθυσμό, ενώ ανώτατοι ιατρικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε συλλογική ανοσία.

«Όλες οι νέες διασωληνώσεις που κάναμε επιλέξαμε και είδαμε με pcr καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή δίνουν τον αγώνα τους είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Προβληματισμός και ενστάσεις για τα σχολεία

Στη σκιά της επέλεσης που δέχεται όλη η χώρα από την Όμικρον, οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να αποφασίσουν το πότε θα εισηγηθούν να ανοίξουν τα σχολεία.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι ο προγραμματισμός της είναι η επιστροφή των μαθητών να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Η κυβέρνηση φαίνεται προς ώρας αποφασισμένη να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του νέου έτους στις 10 Ιανουαρίου ωστόσο εξετάζει την επιστροφή στα θρανία με rapid tests, δύο self tests την εβδομάδα, ενώ ενδέχεται αναπροσαρμογή του πρωτοκόλλου για κλείσιμο του τμήματος να νοσήσει το 50+1 των μαθητών.

Η επιτροπή των ειδικών αναμένεται ότι θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/01/2022