Πολιτική

Πλεύρης – Τα μέτρα, αν χρειαστεί, θα έρθουν πριν την Πρωτοχρονιά & θα προσαρμοστούν

28.12.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων και ο υπερδιπλασιασμός τους μέσα σε 24ώρες ξεπερνώντας τις 21.000, ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, με τα νέα μέτρα να έρχονται όπως όλα δείχνουν νωρίτερα, πριν την αλλαγή του χρόνου.

«Όχι» σε νέα μέτρα, «ίσως» σε νωρίτερη εφαρμογή τους

«Αυτήν την στιγμή έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα που εξετάζαμε εάν θα εφαρμοζόντουσαν από τις 3 Ιανουαρίου ή αν εάν θα εφαρμοζόντουσαν άμεσα. Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν σε νωρίτερη βάση», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν καινούργια μέτρα, με τη μόνη αλλαγή να επαφίεται στο πότε αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί θα εφαρμοστούν.

«Δε μιλάμε για νέα μέτρα αλλά για να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο, ενδεχομένως και από την επόμενη ημέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα θα υπάρξει προσαρμογή βάσει των ημερών. Σε περίπτωση που έρθουν νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιούργει υπερμεταδοτικότητα όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση».

«Δεν ήταν έκπληξη ο αριθμός των κρουσμάτων»

Καθιστώντας σαφές ότι είναι «πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου», ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί έκπληξη.

«Έκπληξη δεν ήταν διότι βλέπουμε ότι η επικράτηση της ‘Όμικρον’ βγάζει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Τώρα, θέλουμε να εκτιμήσουμε ότι έχουμε ξεκάθαρα την εξέλιξη της ‘Όμικρον’, να δούμε και τα κρούσματα αύριο το πρωί, να δούμε τι ένταση έχει επέλθει στο σύστημα υγείας που το αισιόδοξο είναι ότι παρά τα κρούσματα δεν παρατηρείται περαιτέρω ένταση. Το πρόβλημα είναι ότι σε εμάς δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το 4ο κύμα της Δέλτα και έχουμε μια ανήσυχα να μην προστεθεί σε αυτό και η ‘Όμικρον’».

«Όχι» σε γενικευμένο lockdown

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«Έχουμε βγάλει από το μυαλό μας ένα γενικευμένο lockdown».

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προβληματίζει.

«Έχουμε 370% αύξηση στην Αττική άρα προφανώς στην κορύφωση της Όμικρον θα δοθούν και παραπάνω κρούσματα. Εμείς ανησυχούμε όταν αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται και σε νοσηλείες, κάτι που προς στιγμήν δε φαίνεται».

«Δε θεωρώ ότι θα χρειαστεί κανένα lockdown και το έχουμε αποκλείσει καθώς η δύσκολη φάση για τη χώρα μας ήταν η κορύφωση της Δέλτα», σημείωσε και είπε ότι το υπουργείο έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα κρούσματα Covid.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές δομές που διαχειρίζονται περιοστατικα Covid. Η Αθήνα θα είναι πλήρως οχυρωμένη».

Για τα γήπεδα:

Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από τον αριθμό των φιλάθλων που επιτρέπονται στα γήπεδα.

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση και καταλαβαίνω και τις ομάδες. Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής. Ενώ σε όλους χώρους πολιτισμού ή διασκέδασης όπως τα σινεμά και τα θέατρα είδαμε μια εφαρμογή των μέτρων, δυστυχώς στα γήπεδα είδαμε ότι οι φίλαθλοι πολλές φορές παρασύρονταν και έβγαζαν τη μάσκα. Βλέπουμε μη τήρηση μέτρων και οι ειδικοί είναι κάθετοι ότι έχουμε διασπορά».

Ωστόσο τόνισε:

«Σε περίπτωση που δούμε ότι εφαρμόζονται τα μέτρα, είμαστε έτοιμοι πάρα πολύ γρήγορα να δώσουμε 2η ευκαιρία σε γήπεδα με περισσότερο κόσμο. Θέλουμε να δούμε ότι το μέτρο της μάσκας τηρείται και δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό. Θέλουμε το μέτρο (σ.σ. των φιλάθλων) να έχει τη μικρότερη δυνατή ισχύ».

Για τα σχολεία

Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των γιορτών.

«Δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου του ανοίγματος των σχολείων. Το διάστημα που λειτούργησαν είχαμε λιγότερη διασπορά. Αν χρειαστούν παρεμβάσεις θα κοιτάξουμε να επικυρώσουμε κάποια πρωτόκολλα».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/12/2021