Υγεία

Καλπάζουν τα κρούσματα στη χώρα – Η μέρα του απόλυτου «μαύρου» ρεκόρ

28.12.2021 | 16:41 Eνσωμάτωση

Στο κόκκινο έχει φτάσει η ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον και την διασπορά της μετά και τις ενδείξεις ότι τα σημερινά κρούσματα θα αγγίξουν τις 20.000.

«Περιμένουμε πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων απο εδώ και στο εξής, κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Θέλω να πιστεύω οτι θα παραμείνουμε σε χαμηλούς πενταψήφιους αριθμούς» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού πρόσθεσε πως «έχουμε πολλά κρούσματα και μεγάλη θετικότητα».

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική. Από την περασμένη Κυριακή με τα 4.036 κρούσματα, φτάσαμε τη Δευτέρα σε κατακόρυφη αύξηση 130% με το σοκ των 9.284 νέων κρουσμάτων.

Πλέον όλα τα στοιχεία δείχνουν πενταψήφιο αριθμό για σήμερα. Κι αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των 20.000, θα μιλάμε για αύξηση 395% μέσα σε μόλις 48ώρες.

«Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον για την Αττική που μιλάμε για αύξηση καθημερινή 200 έως 300%, γιατί αυτές είναι οι αυξήσεις που παρουσιάζονται στην Αττική πλέον» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το ίδιο ανησυχητικά και τα στοιχεία που έρχονται από τον έλεγχο των λυμάτων. «Διπλασιασμός ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής όλο αυτό το διάστημα με κορύφωση την Κυριακή που μας πέρασε. Τόσο υψηλό φορτίο δεν έχουμε καταγράψει πάλι» τόνισε ο καθηγητής κ. Θωμαΐδης

Και ενώ το 70% των κρουσμάτων στην Αττική φαίνεται να είναι μετάλλαξη ομικρον στο 32% υπολογίζεται η παρουσία της νέας μετάλλαξης στα λύματα της Θεσσαλονίκης

«Με βάση τις μετρήσεις 8 ημερών, εκτιμούμε ότι το ποσοστό της Όμικρον, σε σχέση με τη Δέλτα, βαίνει αυξανόμενο από 3% στο δείγμα της 19/12 μέχρι 32% στο δείγμα της 26/12. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα έχει κυριαρχήσει πλήρως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου» ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτή τη στιγμή το 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω από 20 ετών. Όποιος από εμάς δεν έχει κανένα σύμπτωμα καλό ειναι να κάνει 3 με 4 self test μέχρι τα Φώτα» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Στον κλοιό του κορωνοϊού ο κόσμος

«Όλα δείχνουν ότι είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τα 250.000 κρούσματα την ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου» ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν.

Βλέποντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την θύελλα που έρχεται η Γαλλία αυστηροποίησε τα ήδη υπάρχονται μέτρα.

Από 3 Ιανουαρίου η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους στα κέντρα των πόλεων ενώ η τηλεργασία γίνεται υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στις συναυλίες οι θαμώνες θα παραμένουν καθιστοί, όπως και οι πελάτες στα εστιατόρια και τα μπαρ.

Ο υπουργός Υγειας της Βρετανίας παρά το οτι τα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίπεδο των 100.000 καθημερινά ανακοίνωσε οτι δεν θα επιβληθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου

Αντίθετα στη Γερμανία ανακοινώθηκε η απαγόρευση συγκεντρώσεων ανω των 10 ατόμων ενώ σε πολλά κρατίδια θα κλείσουν γυμναστήρια, κολυμβητήρια, νυχτερινά κλαμπ και κινηματογράφοι.

Μετάλλαξη Όμικρον – Από δέκα σε πέντε ημέρες η καραντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του υπουργείου Υγείας και ειδικοί συμφώνησαν στη μείωση της καραντίνας για όσους έχουν την παραλλαγή Όμικρον και παρουσιάζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα στις πέντε ημέρες έναντι δέκα που ίσχυε.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, αλλά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.

«Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας», δήλωσε η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εξηγώντας την απόφαση του οργανισμού να μειώσει την καραντίνα των ασυμπτωματικών ασθενών.

Συγκεκριμένα, από τις 10 ημέρες καραντίνας που είχαν συστήσει τα CDC για όσους νόσησαν, η περίοδος απομόνωσης μειώθηκε στις 5 μέρες την περασμένη Δευτέρα για όσους δεν έχουν συμπτώματα ή για εκείνους που δεν έχουν πυρετό και βλέπουν τα υπόλοιπα συμπτώματα να υποχωρούν.

Στο τέλος των πέντε ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού —ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους— για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες. Εάν εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για πέντε ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και μετά να ξεκινήσει να φοράει μάσκα ανά πάσα στιγμή.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 28/12/2021