Πολιτική

Οικονόμου – Αναγκαίες οι παρεμβάσεις λόγω της κατάστασης – Ίσως έρθουν νωρίτερα τα μέτρα

28.12.2021 | 17:46 Eνσωμάτωση

Μαύρο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας αναμένεται να σημειωθεί σήμερα με τις μολύνσεις να ξεπερνούν ίσως και τις 20.000.

Οι ειδικοί μιλούσαν εδώ και ημέρες για μία επικείμενη αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο το ρεκόρ χωρίς προηγούμενο που θα σημειωθεί σήμερα οδηγεί στην λήψη των μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά.

Για τον λόγο αυτόν αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνώμονων, η οποία θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί αν κριθεί απαραίτητο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες να ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε ουσιαστικά όλοι οι πολίτες θα κάνουν Πρωτοχρονιά σπίτι τους, εκτός κι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα μέτρα.

«Έχουμε αυξημένα κρούσματα. Η αύξηση της διασποράς της ‘Όμικρον’ προκαλεί μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Είναι φυσιολογικό ο αριθμός που θα ακούσουμε να σοκάρει αλλά ήταν κάτι που το περιμέναμε», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε μια μετάλλαξη που μεταδίδεται ιδιαίτερα γρήγορα, δε φαίνεται όμως αυτή η ‘έκρηξη’ κρουσμάτων να αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε, χωρίς πανικό».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου αλλά ίσως και νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Το μείζον είναι πώς δε θα επιτρέψουμε στην ‘Όμικρον’ να μεταφερθεί από τους νέους ανθρώπους στις μεγαλύτερες ηλικίες προκειμένου να μην ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Πάντοτε χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα νούμερα της πανδημίας όπως αυτή εξελίσσεται», σημείωσε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από το νέο έτος.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εκεί που εκτιμάται ότι είναι σήμερα και ενδεχομένως και η πρώτη εικόνα που θα έχουμε αύριο, στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή ενδεχομένως να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα. Είναι αναγκαία παρέμβαση όταν βλέπεις την κατάσταση να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο».

Στόχος των μέτρων είναι να μπει ένα φρένο στην υπερμετάδοση της «Όμικρον».

«Για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά, φέρνουμε νωρίτερα ίσως τα μέτρα. Είμαστε μπροστά σε μια έκρηξη κρουσμάτων και οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά. Έχουν έναν συγκεκριμένο χρονικού ορίζοντα τα μέτρα, δεν είναι επ’ αόριστον», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 28/12/2021