Κόσμος

Τουρκία – Βυθίζεται η λίρα – Τον… χαβά του ο Ερντογάν

27.12.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα αναμένεται να αυτή που διανύουμε για την τουρκική οικονομία, με τη λίρα από το πρωί να κατρακυλά και πάλι.

Ακόμη 8% της αξίας της έχασε σήμερα το πρωί η τουρκική λίρα. Οι προσωπικές δεσμεύσεις του Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη, που έδωσε κρατικό χρήμα για να εγγυηθεί καταθέσεις και επενδύσεις, φαίνεται πως δεν καθησυχάζουν ούτε τις αγορές, ούτε και την κοινωνία.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν εκτοξεύοντας τις τιμές καθημερινά, σε βασικά προϊόντα διαβίωσης. Η φτώχεια εξαπλώνεται στα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας.

Παρά το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργήσει με τις πολιτικές του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί. Εσχάτως τα έβαλε και με τους ανέργους.

«Τι λένε πολλοί; Δεν υπάρχουν δουλειές. Είναι αχάριστοι. Θέλουν να βγάζουν λεφτά ενώ κάθονται».

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι δε θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς κάνουν οι τουρκικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταθέσεις σε λίρες και να ανακόψουν έτσι τη ραγδαία υποτίμησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα επιτόκια καταθέσεων εκτινάχθηκαν πάνω από το 20% έναντι 18% πριν από μία εβδομάδα, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν πάνω από το 30%.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/12/2021