Πολιτική

Κάρολος Παπούλιας – Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Συγκίνηση & θλίψη

26.12.2021 | 19:51 Eνσωμάτωση

Ο Κάρολος Παπούλιας πέρασε στην Ιστορία.

Αντάρτης στη ναζιστική κατοχή και αντιστασιακός στα χρόνια της δικτατορίας στη μεταπολίτευση, διετέλεσε υπουργός εξωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου για να φτάσει να προταθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννημένος το 1929 στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι του στο νησί των Ιωαννίνων.

Από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται στο υπουργείο Εξωτερικών γράφοντας μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου σημαντικές σελίδες στην ιστορία του τόπου πρωταγωνιστώντας σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

«Βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής, συνέβαλε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των πρώτων σκληρών μνημονιακών χρόνων και κλήθηκε να συντονίσει κρίσιμα συμβούλια πολιτικών αρχηγών μέχρι τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη θα μείνει και η πικρία του από τη ματαίωση για πρώτη φορά στα χρονιά της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου το 2011 και τους προπηλακισμούς στο πρόσωπό του.

Ο Κάρολος Παπούλιας ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2005 μετά από πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή παραμένοντας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα για δέκα χρόνια.

«Προσωπικά θα κρατήσω στη μνήμη μου τις μακρές συζητήσεις μας, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία του στην πολυαγαπημένη του γη της Ηπείρου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Σε κρισιμότατες στιγμές για την Ελλάδα είχαμε την τύχη να προΐσταται της Πολιτείας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τον τόπο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο Κάρολος Παπούλιας, φεύγει έχοντας διαγράψει μια μεγάλη πορεία προσφοράς στον τόπο και αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη αγώνων για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη συνεργασία και την αξιοπρέπεια των λαών», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνεργάστηκε με έξι πρωθυπουργούς στις δυο διαδοχικές θητείες του μέχρι το 2015.

«Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει πίσω τη σύζυγό του και τρεις κόρες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/12/2021